Новини

Комітет рекомендує Раді проєкт закону про економічний паспорт

20 січня в режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, на якому члени Комітету розглянули проєкт Закону «Про економічний паспорт» (№ 6394) і три альтернативні до нього «Про систему фінансової підтримки майбутніх поколінь» (№ 6394-1), «Про економічний паспорт» (№ 6394-2), «Про економічний паспорт юного українця» (№ 6394-3) та інші законопроєкти порядку денного.

За наслідками робочої групи з опрацювання проєктів, після обговорення законопроєктів з представниками органів державної влади, було прийнято рішення щодо доцільності рекомендувати Комітету прийняти за основу законопроєкт №6394.

«Позитивно, що законопроєктом пропонується механізм забезпечення державою кожному українцю по досягненню ним вісімнадцятирічного віку стартового капіталу для: придбання житла; оплати навчання в українських вишах; оплатити лікування у разі тяжкої хвороби; накопичення на особистому пенсійному рахунку», - підкреслив народний депутат України Олександр Герега.

З цією метою пропонується створити неприбуткову установу Фонд майбутніх поколінь, в якій автоматично за свідоцтвом про народження відкривати рахунки усім дітям народженим з 1 січня 2019 року. Передбачається, що держава щороку має перераховувати кошти на ці рахунки у розмірі двох мінімальних зарплат.

У законопроєкті пропонується формувати активи Фонду, зокрема, за рахунок коштів, що надійшли від сплати рентних платежів за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення. З метою убезпечення від знецінення, Фонд має інвестувати кошти в облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик України, отримуючи відповідні відсотки.

Під час обговорення народні депутати висловили ряд зауважень до основного законопроєкту, зокрема, щодо джерел наповнення Фонду, управління його коштами і критеріїв визначення учасників програми.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроєкти до порядку денного сесії і прийняти проєкт Закону №6394 за основу.

Джерело: https://iportal.rada.gov.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт