Новини

Рада ухвалила Державний бюджет України на 2022 рік

2 грудня 2021 р. Верховна Рада України підтримала в другому читанні закон про Державний бюджет України на 2022 рік.

За проєкт бюджету проголосували 264 народних депутати. Після цього парламентарі 268 голосами «за» підтримали проєкт у цілому з урахуванням висновку бюджетного комітету.

Залишаються виклики, які впливатимуть на бюджет наступного року: пандемія, можливість підвищення відсоткових ставок на міжнародних ринках через високу інфляцію, старіння населення, загроза загострення російської агресії.

«Але збережені пріоритети – зростання заробітних плат медиків, забезпечення житлом ветеранів бойових дій, збільшення стипендій студентам, зростання видатків на інклюзивну освіту та безбар’єрність, продовження цифровізації країни та підготовка до всеукраїнського перепису населення, розвиток інфраструктури, забезпечення потреб сектору безпеки та оборони», – наголосив народний депутат України Олександр Володимирович Герега.

Згідно з пояснювальною запискою, доходи бюджету на прийдешній рік заплановані в сумі 1,311 трильйона гривень. Видатки збільшені порівняно з першим читанням до понад 1,52 трильйона.

Зокрема, за статтями, пов’язаними з обороною, передбачені витрати на суму 323,13 мільярда гривень, що дорівнює 6% ВВП.

Проєкт бюджету до першого читання передбачав зріст ВВП на 3,8% у 2022 році, курс гривні – на рівні 28,6 гривні за долар.

«Абсолютно підтримую рішення підняти зарплату медикам. Ми бачили, з якою самовіддачею лікарі боролися за кожне людське життя протягом усього періоду пандемії, і найменше, що може зробити для них держава – забезпечити гідну оплату праці.

З нового року мінімальна ставка лікаря державного медичного закладу становитиме 20 тис. гривень.

Не менш важливим є питання забезпечення мешканці регіонів якісним централізованим водопостачанням. У зв'язку з цим програмою «Питна вода» в держбюджеті закладено фінансування будівництва водозабірних споруд із застосуванням новітніх технологій», – підкреслив народний обранець.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт