Новини

Комітет рекомендував законопроєкт щодо державної підтримки спорту

17 листопада Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, де працює народний депутат України Олександр Герега, на своєму засіданні в режимі відеоконференції розглянув у другому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки сфери спорту» (№4577).

Проєктом пропонується запровадити знижену ставку податку на додану вартість у розмірі 7% при оподаткуванні операцій з реалізації квитків на спортивні заходи всеукраїнського та міжнародного рівня, які проводяться в Україні.

Під час підготовки законопроєкту до другого читання надійшло 8 пропозицій від народних депутатів, окрім того, підготовлено одну комітетську пропозицію. Пропонується врахувати у тому числі редакційно 4 пропозиції і відхилити – 5.

Комітетською правкою пропонується надати пільги роботодавцю зі сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) у разі придбання для безоплатної передачі працівникам квитків та/або абонементів для перегляду всеукраїнських та міжнародних спортивних заходів, які проводяться в Україні, за умови, що їх вартість сукупно, у розрахунку на рік, не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати.

Під час обговорення дискусію викликав розмір пропонованої ставки ПДВ. Зокрема, Міністерство фінансів наполягало на запровадженні зниженої ставки на квитки на рівні 14%, а не 7%.

Народні депутати підтримали компромісну пропозицію: не змінювати пропоновані проєктом пільгові ставки, однак, обмежити їх дію двома роками – до 1 січня 2024 року.

Комітет затвердив порівняльну таблицю до законопроєкту і рекомендував Верховній Раді прийняти його у другому читанні та в цілому.

Також у другому читанні були розглянуті проєкти законів «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки наукової і науково-технічної діяльності» (№5498) і «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки наукової і науково-технічної діяльності» (№ 5499).

Законопроєкти спрямовані на підтримку наукових і науково-технічних закладів шляхом звільнення від сплати мита і податку на додану вартість на товари, прилади і матеріали які ввозяться на митну територію України для використання в науковій діяльності.

Під час підготовки законопроєкту до другого читання був уточнений перелік УКТЗЕД кодів товарів, які можуть ввозитись із застосуванням пільгового оподаткування.

Голова Комітету Данило Гетманцев також додав, що у редакції першого читання занепокоєння викликала можливість використання науково-технічних установ для ухилення від оподаткування при ввезенні товарів на митну територію України. «Під час доопрацювання законопроєкту було введено запобіжник, відповідно до якого Кабінет Міністрів визначає обсяг товарів, які ввозяться на територію України, і це, безперечно, не повинні бути товарні партії», – поінформував він.

Народні депутати підтримали пропоновані редакції законопроєктів. 

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкти №5498 і №5499 у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

Джерело: https://www.rada.gov.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт