Новини

На засіданні податкового комітету розглянуті законопроєкти

8 липня в режимі відеоконференції відбулося чергове засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, де працює народний депутат України Олександр Герега.

Першим питанням Комітет розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на ринку електричної енергії» (№5399).

Законопроєкт спрямований на повне та ефективне погашення заборгованості на оптовому ринку електричної енергії України, утвореної станом на 1 липня 2019 року, та врегулювання низки суміжних проблемних питань оподаткування, які виникли внаслідок тривалого непогашення ланцюгової заборгованості на ринку електричної енергії.

Проєктом, зокрема, пропонується:

  • встановити особливості оподаткування операцій, які спрямовані на погашення заборгованості на Оптовому ринку електричної енергії України, в порядку та на умовах визначених Законом «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилися на оптовому ринку електричної енергії»;
  • пролонгувати до 01.01.2026 року норми щодо застосування касового методу для податку на додану вартість для учасників ринку електроенергії;
  • тимчасово, до 01.01.2026 року, застосувати касовий метод для сплати податку на прибуток виробниками електроенергії з альтернативних джерел, у частині обсягів електричної енергії, що не була оплачена державним підприємством «Гарантований покупець».

Народні депутати висловили ряд зауважень до проєкту.

Комітет рекомендував Верховній Раді включити законопроєкт до порядку денного сесії і прийняти його за основу.

Члени Комітету розглянули проєкти законів «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки наукової і науково-технічної діяльності» (№5498) і «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки наукової і науково-технічної діяльності» (№5499).

Законопроєктами пропонується звільнити від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України «наукових приладів, обладнання, науково-дослідних суден, запасних частин і витратних матеріалів до них, реактивів, зразків, що ввозяться державними науковими установами та державними закладами вищої освіти для забезпечення власної наукової та науково-технічної діяльності (крім підакцизних товарів)». Також пропонується звільнити дані товари від оподаткування митом при ввезенні на митну територію України. Передбачено, що порядок та обсяги ввезення таких товарів визначаються Кабінетом Міністрів.

Парламентарі висловили ряд зауважень до проєкту, зокрема, щодо включення до переліку товарів, яких стосуватимуться пропоновані зміни, науково-дослідних суден.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити обидва законопроєкти до порядку денного і прийняти їх за основу.

Також на засіданні був розглянутий проєкт Закону «Про внесення змін до статті 14 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" щодо уточнення окремих положень» (№ 5559), яким пропонується передбачити застосування заходів фінансового моніторингу у випадку переказу коштів готівкою в межах України у сумі, «що не перевищує 5 тисяч гривень», а не сумі, «що є меншою ніж 5 тисяч гривень», як це передбачено чинною нормою.

Профільний підкомітет запропонував затвердити назву законопроєкту у такій редакції: «Про внесення змін до пункту 8 частини 18 статті 14 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" щодо уточнення окремих положень».

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт за основу і в цілому з урахуванням пропозиції Комітету.

Окрім того, Комітет не підтримав проєкт Закону «Про встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну цукру білого» (№ 5673), яким пропонується тимчасово, до 1 жовтня 2021 року, встановити нульову митну ставку для ввезення в Україну 60 тисяч тон цукру білого.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт