Новини

Закриття шкіл: як вирішити проблему

Одним із основних завдань для самоврядування є підтримка освітніх закладів, особливо на селі. Переважно через те, що потребує найбільше коштів, надає робочі місця громадянам, та головне, що це інвестиції в майбутнє. Адже вклад у дітей, молодь, заради їх самореалізації, вибору подальшого життєвого шляху, щоб вони стали успішними і втілили свої задуми, визначає й саму державу.

Тож чому сьогодні хвиля закриття шкіл набирає обертів? Напевно, питання риторичне, адже утворення територіальних громад мало стати шансом для серйозної модернізації навчальних закладів. На жаль, цього поки не сталося і що гірше, зростає небезпека закриття їх у сільській місцевості.

«Так, 22 червня, як депутат Хмельницької обласної ради, прийняла участь у сходах сіл Судилківської ОТГ – в Серединцях та Ленковецької ОТГ – в Чотирбоках. В обох громадах люди занепокоєні подальшим навчанням дітей, тому зібралися аби обговорити проблематику навислої загрози й варіації позитивного виходу з ситуації. Адже селяни налаштовані рішуче та виступають проти ліквідації старших класів, що призведе в подальшому до закриття Серединецької, Чотирбоківської, Коськівської та Мокіївської шкіл Шепетівського району.

Загалом такі «спалахи» по Україні стають частішими, і мешканці знають, що у рамках реформи децентралізації на місцеві громади було перекладене фінансування закладів освіти, які розташовані на їх території. Однак через брак коштів, які уряд не виділяє, місцева влада вимушена закривати, у першу чергу, невеликі сільські школи, де навчається найменша кількість учнів згідно формули, яку запропонувало Міністерство освіти і науки України (не менше 14 учнів в класі).

Тому ми з колегами з сільської ради – Верхоглядом Вадимом Петровичем, Мазур Валентиною Дмитрівною, Тихонюк Валентиною Дмитрівною роз’яснювали принципи державної підтримки в сфері освіти, юридичні аспекти впливу й можливості територіальних громад в рамках законодавства.

Зі своєї сторони, констатувала, що ризики закриття шкіл є, проте гарантувала підтримку й сприяння та, за умови колапсу щодо вирішення питання на місцевих та обласних рівнях, донести його до Верховної Ради.

Освіта, безумовно, відіграє ключову роль і має особливе значення для процесу реформ в Україні, тому немає бути безвихідних ситуацій, наші діти повинні виховуватися з правильними цінностями і ставленням, які надасть їм якісна освіта та культура», – зауважила депутат Хмельницької обласної ради Світлана Павлишина.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт