Новини

Прийняті рішення щодо законопроєктів на Комітеті

17 червня в режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, де працює народний депутат України Олександр Герега.

Першим питанням члени Комітету розглянули у другому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків» (№4546).

Законопроєктом пропонується удосконалити деякі питання відшкодування шкоди (збитків) пов’язаними з банком особами, у тому числі, передбачивши можливість укладення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) договору про добровільне відшкодування такої шкоди (збитків) або мирової угоди, механізм повернення коштів колишнім кредиторам банку після його ліквідації, звільнення від сплати судового збору, державного мита, плати у сфері державної реєстрації. Крім того, у проєкті уточнюються деякі процедурні аспекти виведення неплатоспроможного банку з ринку, ліквідації банків, повноваження ФГВФО, його органів, механізм правового захисту працівників членів адміністративної ради фонду тощо.

Голова профільного підкомітету Андрій Іванчук представив узгоджений текст законопроєкту, зауваживши, що робочою групою враховано багато поправок народних депутатів повністю або частково.

Комітет затвердив порівняльну таблицю до законопроєкту і рекомендував Верховній Раді прийняти його у другому читанні і в цілому.

Другим питанням порядку денного у другому читанні був розглянутий проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи» (№ 4367).

Законопроєкт спрямований на вдосконалення регулювання діяльності банків та банківських груп, організації корпоративного управління та системи ризик-менеджменту в банках.

За словами Андрія Іванчука, загалом народними депутатами до проєкту було подано майже півтори тисячі поправок, однак не по всіх підкомітет зміг дійти згоди і вони винесені на розсуд Комітету.

За підсумками обговорення Комітет підтримав поправку щодо збільшення кількості заступників Голови Національного банку до шести осіб, у зв’язку із розширенням повноважень банку щодо курування небанківського фінансового сектору, і відхилив поправки, якими пропонується ліквідувати посаду першого заступника Голови НБУ.

Також Комітет запропонував врахувати поправку, згідно з якою член Ради НБУ, строк повноважень якого закінчився, перебуває на посаді до вступу на посаду новопризначеного члена Ради.

Народні депутати підтримали редакцію законопроєкту з урахуванням результатів обговорення і голосувань на засіданні Комітету, а також з врахуванням пропозицій: 1035, 1148, 1168, 1169 (частково) і 1170. Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроєкт у другому читанні та в цілому.

На засіданні були розглянуті проєкти Законів «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя» № 5501 і альтернативний до нього № 5501-1.

Також були розглянуті пов’язані з ними законопроєкти «Про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку із прийняттям Закону України "Про визнання таким, що втратив чинність Закону України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" та про внесення змін до деяких законодавчих актів України"» №5503 і№ 5503-1.

Представляючи законопроєкти, автор альтернативних законопроєктів народний депутат Ярослав Железняк наголосив, що до міжнародного саміту «Кримська платформа», запланованого на 23 серпня 2021 року, важливо прийняти кілька законів, які вносять технічні зміни, пов’язані зі скасуванням вільної економічної зони «Крим». Два із них були представлені на засіданні Комітету. Законопроєкти вносять відповідні зміни у Податковий і Митний кодекси.

Автор основних законопроєктів народний депутат Рустем Умєров також наголосив на важливості прийняття законопроектів до саміту і підкреслив, що вони «вносять де-юре зміни, які де-факто вже у нас є».

Ярослав Железняк запропонував Комітету розглянути доопрацьовані і узгоджені версії законопроєктів.

Комітет вирішив підтримати редакції доопрацьованих проєктів законів і доручив народним депутатами їх зареєструвати. Члени Комітету рекомендували Верховній Раді включити законопроєкти до порядку денного і прийняти за основу і в цілому.

Джерело: https://iportal.rada.gov.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт