Новини

Комітет рекомендує Верховній Раді законопроєкти

2 червня у режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, де працює народний депутат України Олександр Володимирович Герега.

Комітет розглянув у другому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» (№5104). Законопроєкт прийнято Верховною Радою у першому читанні 27 квітня 2021 року.

Проєктом пропонується внести зміни до Податкового кодексу, якими, зокрема, збільшити ставку податку на дохід за договорами податку страхування сільськогосподарської продукції з метою подальшого спрямування цих коштів на підтримку страхування сільськогосподарської продукції.

Також пропонується внести зміни до ряду законів, якими: скасувати положення про страхування сільськогосподарської продукції через Аграрний пул України, уточнити повноваження Уповноваженого органу, що здійснює державний нагляд за страховою діяльністю; розкрити механізм надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам для страхування сільськогосподарської продукції; визначити учасників ринку страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою і встановити вимоги до них, їх права та обов’язки, а також об’єкти страхування, страхові продукти, страхові ризики, страхові випадки, вимоги до договорів страхування з державною підтримкою тощо.

Голова профільного підкомітету Ірина Аллахвердієва повідомила, що від народних депутатів надійшло 336 пропозицій та поправок до законопроекту, із яких 196 пропонується врахувати частково та редакційно і 140 – відхилити.

За результатами обговорення, рекомендовано виключити із законопроєкту Розділ І, який стосується внесення змін до Податкового кодексу. Відповідно, пропонується змінити назву законопроєкту, виклавши у такій редакції: «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою».

Після дискусії була підтримана пропозиція надати право Національному банку України встановлювати додаткові вимоги до страховиків, які матимуть право займатися агрострахуванням з державною підтримкою.

«Всі доопрацювання були зроблені з метою зробити систему агрострахування з державною підтримкою максимально універсальною», – зазначив О. В. Герега. Саме тому комітет ухвалив рішення підтримати редакцію законопроєкту запропоновану підкомітетом і рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт у другому читанні та в цілому з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

Також члени Комітету розглянули проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні» (№ 3476), прийнятий Верховною Радою у першому читанні 2 вересня 2020 року.

Законопроєкт спрямований на стимулювання розвитку виробництва в Україні електромобілів, зарядних пристроїв, комплектуючих виробів до них, створення сприятливих умов для залучення інвестицій у таке виробництво, а також стимулювання попиту на автобуси, легкові та вантажні автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами. Для цього пропонується встановити ряд податкових пільг.

Під час підготовки законопроєкту до другого читання надійшло 73 пропозиції від моїх колег-парламентарів. Ще сім поправок було напрацьовано членами Комітету. Була затверджена порівняльна таблиця до законопроєкту і рекомендовано Верховній Раді прийняти його у другому читанні і в цілому.

Також Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти в цілому проєкт Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні» (№ 3477), системно пов’язаний із попереднім законопроєктом.

Джерело: https://iportal.rada.gov.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт