Новини

Комітет рекомендує Раді законопроєкт про кредитні спілки

18 березня на онлайн-засіданні Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, де працює народний депутат України Олександр Герега, члени Комітету розглянули законопроєкт «Про кредитні спілки» №5125.

Представляючи законопроєкт, народний депутат Елла Рєпіна зазначила, що пропонується оновлення редакції чинного Закону «Про кредитні спілки», зокрема, розширення переліку послуг, які надаються кредитним спілкам, удосконалення процедури ліцензування, системи управління спілками, вимог до структури капіталу.

Також законопроєктом передбачається підвищити рівень капіталізації та стресостійкості кредитних спілок для зміцнення надійності сектору та довіри до нього споживачів, вдосконалити порядок проведення загальних зборів членів кредитних спілок, запровадити ризик-орієнтований підхід до нагляду, впровадити систему завчасного попередження ризиків для швидкого реагування на можливі проблеми в діяльності кредитної спілки, а також вдосконалити процедуру добровільного та примусового виходу кредитних спілок з ринку.

За словами Голови Комітету Данила Гетманцева, прийняття законопроєкту дозволить створити передумови для функціонування стабільного, ефективного, конкурентного та прозорого ринку кредитних спілок та підвищить захищеність прав членів таких спілок.

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді включити до порядку денного законопроєкт «Про кредитні спілки» №5125 та прийняти його за основу.

Далі члени Комітету розглянули законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету №5153. Проєкт Закону передбачає запровадження податкової амністії активів з метою детінізації економіки України.

За словами Голови Комітету Данила Гетманцева, прийняття законопроєкту дозволить залучити в економіку України додаткові ресурси для її активізації та підвищить податкову культуру громадян.

Законопроєктом передбачається у період з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року провести одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб. Збір з такого декларування визначатиметься за такими ставками: 5% щодо валютних цінностей і активів, розміщених на рахунках у банках в Україні; 9% щодо валютних цінностей, розміщених за кордоном; 2,5% щодо вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року.

За результатами обговорення, Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету №5153.

Також народні депутати - члени Комітету обговорили законопроєкт про внесення зміни до статті 16 Закону України «Про валюту і валютні операції» у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету №5155, що доповнює попередній законопроєкт. Документ розроблено з метою унормування питань у сфері валютного регулювання, необхідних для забезпечення проведення в Україні одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами своїх активів.

За результатом розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу зазначений законопроєкт.

Джерело: https://iportal.rada.gov.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт