Новини

Доопрацювання законопроєкту №4065 до другого читання

На пленарному засіданні Верховною Радою України прийнято за основу проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування» (законопроєкт №4065).

Він торкнувся широкого спектру питань, в тому числі, деякі зміни були внесені в «гучний» Закон України від 16.01.2020 р. №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Основними з запропонованих нововведень є:

  • перенесення на 1 рік терміну набуття чинності статтею 39-2 Податкового кодексу, яка регулює контрольовані іноземні компанії та оподаткування їх прибутку в Україні. Зобов'язання щодо КІК планується відсунути до 01.01.2022 року. При цьому штрафні санкції за порушення правил визначення прибутку КІК не застосовуватимуться за результатами звітних періодів 2022-2023 років;
  • зміни, що стосуються трансфертного ціноутворення, впровадження поняття «ділової мети» тощо.

Виник конфлікт інтересів, бо одні були впевнені, що прийняття законопроєкту №4065 посприяє зменшенню навантаження на бізнес зі сплати податків, створення механізмів для залучення нових інвестицій, виведення економіки з тіні, а також збільшення доходів як державного, так і місцевих бюджетів, інші ж вважали, що законопроєкт не повною мірою відповідає очікуванням бізнесу та пропонували доопрацювати його до другого читання, зокрема, у частині:

  • скасування оцінки операцій з нерезидентами на предмет наявності «ділової мети»;
  • скасування інституту вини при порушенні платниками податків податкового законодавства, який набирає чинності з 1 січня 2021 року;
  • виключення ряду норм щодо посилення фінансової відповідальності платників податків тощо.

23 і 24 листопада у Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики, в якому працює народний депутат України Олександр Герега, відбулися робочі групи, які розглянули питання в частині КІК і BEPS, РРО і акцизу.

Але робота продовжується, нові пропозиції надходять від громадян України, підприємців з Хмельниччини, Федерації роботодавців України, які опрацьовуються в Комітеті.

Автори: Григор’єва О.О., Нескромнюк Л.Ю.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт