Новини

Створення Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей

26 жовтня у режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, де працює народний депутат України Герега Олександр Володимирович.

Як повідомив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, розгляд питання щодо прийнятого Кабінетом Міністрів України рішення про створення Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей та затвердження Голови та її членів відбувається за ініціативою деяких членів Комітету.

Він нагадав, що 14 липня 2020 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор», відповідно до якого, органом державного регулювання у сфері регулювання організації азартних ігор є Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей. Законом,зокрема, передбачається,щоголова та члени Комісії призначаються на посади за результатами відкритого конкурсу.

Данило Гетманцев поінформував, що 21 жовтня 2020 року Кабінет Міністрів України, без проведення конкурсної процедури, затвердив на посаду голови Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей Івана Рудого і двох із шести членів Комісії – Олену Водолажко та Євгена Гетьмана. На решту посад членів Комісії оголосили додатковий добір.

Стосовно ситуації із затвердженням голови та членів Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей членів Комітету поінформував Міністр Кабінету Міністрів Олег Німчинов, визначений Кабінетом Міністрів відповідальною особою для проведення співбесід з кандидатами на дані посади.

Він повідомив, що Кабінет Міністрів керувався порядком, передбаченим Законом України «Про державну службу» для проведення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби категорії «А». І, оскільки на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, дію даного Закону у частині проведення конкурсу на посади державної служби зупинено, особи на такі посади призначаються за механізмом добру, шляхом проведення співбесід.

  

Олег Німчинов розповів про хід відбору, зокрема, проведення співбесіди із особами, які виявили бажання взяти участь у відборі на вакантні посади голови та кандидатів Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей. За його інформацією, відібрані кандидати зараз проходять спецперевірку, а на чотири інші посади оголошено додатковий відбір.

Під час обговорення народні депутати наголошували, що Закон «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» містить колізію: дві частини статті 7 Закону по-різному визначають, хто саме проводить конкурс з відбору членів Комісії. Так, в одній частині, це має бути Кабінет Міністрів із залученням у конкурсну комісію кандидатів від профільного Комітету, а в іншій – це має бути комісія з вищого корпусу державної служби за загальною процедурою відбору державних службовців. Однак, Кабінет Міністрів, не маючи на це повноважень, самостійно обрав одну з цих норм.

Члени Комітету висловились за необхідність врегулювання колізії, а також закликали Кабінет Міністрів діяти в рамках закону.

Комітет вирішив:

  • направити запит до Кабінету Міністрів України щодо порядку прийняття рішення про створення Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей та затвердження голови та її членів;
  • створити робочу групу з розробки в стислі терміни змін до Закону «Про гральний бізнес» з урахуванням побажань, висловлених під час засідання;
  • розробити проєкт рішення Комітету стосовно розглянутого питання і прийняти його на наступному засіданні.

Також Комітет розглянув ситуацію, яка склалася із проєктом Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» (№2524), який 14 липня 2020 року був прийнятий Верховною Радою України в цілому як Закон і вже підписаний Президентом України.

Як поінформував перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, народна депутатка Ніна Южаніна звернулася до правоохоронних органів і до Комітету оскільки, на її думку, відбулася підробка тексту закону і він не відповідає рішенням, ухваленим під час розгляду проєкту Закону в другому читанні у сесійній залі Верховної Ради.

За словами голови Данила Гетманцева, до Верховної Ради звернулися правоохоронні органи з проханням прокоментувати заяву, яка надійшла від народної депутатки і Голова Верховної Ради дав відповідне доручення голові Комітету.

  

Щодо доручення Голови Верховної Ради України від 15 вересня 2020 року Комітет прийняв рішення взяти до відома інформацію першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослава Железняка і доручив голові Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Гетманцеву доповісти Голові Верховної Ради України Олександру Разумкову, що порушень законодавства при підготовці тексту проєкту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» для підпису Голови Верховної Ради не виявлено.

Джерело: https://rada.gov.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт