Новини

Місцеві вибори пройдуть за новими правилами

Верховна Рада України внесла зміни у виборче законодавство. Що саме змінилося і як правильно заповнювати бюлетень у день виборів:

  • другий тур проводиться в містах, де проживає понад 75 тисяч осіб;
  • мажоритарна система (можливість самовисування) застосовується у містах з населенням до 10 тисяч осіб;
  • пропорційна система – у містах з населенням від 10 тисяч;
  • відкриті списки партій;
  • гендерні квоти у списках політсил;
  • скорочення та укрупнення округів.

Рада внесла зміни до Виборчого кодексу України 16 липня 2020 року. Нововведення набули чинності 23 липня.

Вибори мера

Зміни в частині виборів мерів стосуються другого туру голосування. Він буде проводиться у містах з населенням понад 75 тисяч осіб, якщо жоден з кандидатів не набере більше 50% голосів виборців. За старими правилами ця умова застосовувалося для міст з населенням понад 90 тисяч осіб.

Вибори в місцеві ради

Міста з населенням до 10 тисяч

В містах, де проживає менше 10 тисяч осіб, голосування буде проходити за мажоритарною системою. Тобто, кандидати можуть бути самовисуванцями, а не балотуватися від політичних партій.

Кількість округів буде скорочено за рахунок їх укрупнення. А депутатів від одного округу стане більше – не один, а від двох до чотирьох. Виборець може віддати свій голос, як за одного, так і за декількох.

За старими правилами така мажоритарна система застосовувалася у всіх містах, де мешкало менше 90 тисяч осіб.

Міста з населенням понад 10 тисяч

У містах, де живе більше 10 тисяч осіб, вибори пройдуть за пропорційною системою. Виборці голосуватимуть за політичні партії, списки яких будуть відкритими. Кандидати в депутати не зможуть бути самовисуванцями.

Відкриті списки партій

У бюлетені потрібно буде поставити дві відмітки – галочку за політичну партію і цифру за окремого кандидата, цієї партії. Однак, з положень Виборчого кодексу України вбачається, що бюлетень є також дійсним у випадку проставлення відмітки лише за політичну партію. Тоді вважається що громадянин підтримує не конкретного кандидата, а виборчий список партії у відповідному територіальному окрузі. Проставлення галочки лише за парію спростить сам процес голосування та зменшить ризики зіпсування великої кількості бюлетенів.

Гендерні квоти

Ще одне нововведення місцевих виборів 2020 – гендерні квоти для політичних партій. Тепер у списку політсили повинно бути не менше 40% представників однієї статі. Тобто, серед 5 кандидатів повинно бути не менше двох осіб однієї статі. В іншому випадку Центральна виборча комісія таку партію не допустить до участі в голосуванні.

  

Джерело: https://vybory.rbc.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт