Новини

Засідання Комітету на пленарному тижні

17 вересня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, де працює народний депутат України Олександр Герега, в режимі відеоконференції.

Розпочали засідання з розгляду проєкту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері продажу дітям електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах (реєстр. № 3628 від 10.06.2020, Кабінет Міністрів України).

Законопроєктом пропонується з 1 січня 2021 року, зокрема:

  • запровадити адміністративну відповідальність за порушення правил торгівлі електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, посилити відповідальність за продаж підакцизних товарів, шляхом збільшення штрафу від 400 до 1400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (у чинній редакції – від 100 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);
  • у законах України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» і «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» вживати терміни «електронна сигарета» та «рідини, що використовуються в електронних сигаретах» у значеннях, наведених у Податковому кодексі України та запровадити обмеження, в тому числі для неповнолітніх, щодо обігу електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
  • приведення норму відповідність до законодавства про освіту.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу.

Наступним питанням розглянули законопроєкт про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо особливостей адміністрування податків за операціями, що здійснюються відповідно до пунктів 31 та 32 статті 14 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік") (реєстр. № 3005а від 21.08.2020, н.д. Арахамія Д.Г. та група н.д.).

Законопроєкт розроблено з метою створення умов, необхідних для належного проведення централізованих бюджетних взаєморозрахунків, передбачених пунктами 31 та  32 статті 14 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік", максимізування доходів спеціального фонду державного бюджету для належного фінансування видатків за програмами  компенсації НАК "Нафтогаз України" непокритих доходами витрат, понесених в рамках виконання покладених на неї спеціальних обов’язків, на виконання статті 11 Закону України «Про ринок природного газу», а також програмою державної підтримки інфраструктурних проєктів.

Для досягнення поставленої мети законопроєктом пропонується тимчасово до 31 грудня 2020 року:

  • дозволити зарахування на рахунок в системі електронного адміністрування податку на додану вартість суму коштів з погашення податкового боргу ПАТ "Укрнафта" за податковими зобов'язаннями з податку на додану вартість, задекларованими за звітні (податкові) періоди, починаючи з липня 2015 року/IIІ кварталу 2015 року, що підлягали сплаті до державного бюджету) та склалися станом на 1 серпня 2020 року (відповідно до пункту 13 статті 11 Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік)  та суму коштів від сплати грошових зобов’язань ПАТ "Укрнафта" з податку на додану вартість за операціями продажу (постачання) природного газу АТ "НАК "Нафтогаз України" в обсязі, необхідному для фінансування видатків, визначених пунктом 32 статті 14 Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” (відповідно до пункту 15 статті 11 Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”).
  • Порядок зазначеного поповнення рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість та порядок та строки перерахування коштів з рахунку платника у системі електронного адміністрування податку на додану вартість до спеціального фонду державного бюджету пропонується затвердити Кабінетом Міністрів України;
  • визначити, що кошти, які надходять на поточний рахунок ПАТ "Укрнафта", відкритий органом Казначейства, в процесі проведення взаєморозрахунків, передбачених пунктом 31 статті 14 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік", та підлягають перерахуванню до спеціального фонду державного бюджету згідно з пунктами 11-13 статті 11 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік", є джерелом погашення податкових боргів ПАТ "Укрнафта".

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України цей законопроєкт прийняти за основу. Депутати підтримали за основу і в цілому – 20 ЗА, 4 утрималися.

Розглянули проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з окремих операцій на період реалізації Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов'язаної допомоги та інших питань державного боргу (реєстр. № 3039а від 28.08.2020, Кабінет Міністрів України). Комітет одноголосно підтримав законопроєкт за основу і в цілому.

Народний депутат України, член депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща Олександр Герега зазначив:

«Законопроєкт розроблено з метою  розблокування використання кредиту, що надається згідно з Договором між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги.

Законопроєктом пропонується підрозділ 2 розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України доповнити новим пунктом, згідно з яким тимчасово, на період реалізації Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги від 09.09.2015, ратифікованого Законом України “Про ратифікацію Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги”, за нульовою ставкою податку на додану вартість оподатковуватимуться операції з постачання товарів/послуг на митній території України, які здійснюються безпосередньо виконавцями, зареєстрованими в Республіці Польща, та їх представництвами, зареєстрованими на митній території України, відповідно до контрактів, укладених на виконання Договору із замовниками проектів з розбудови та облаштування підрозділів охорони державного кордону, міжнародних автомобільних пунктів пропуску, проектів з будівництва, реконструкції та капітального ремонту автомобільних доріг західного регіону».

Розгляд питання перегляду прийнятого рішення від 17 червня 2020 року (протокол №36) щодо проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей (реєстр. № 2713-д від 19.06.2020) перенесли на наступне засідання Комітету.

Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від сплати судового збору у зв'язку з оскарженням постанов у справах про адміністративні правопорушення (реєстр. № 3424 від 04.05.2020, н.д. Припутень Д.С. та група н.д.), друге читання – не був розглянутий Комітетом.

Автори: Григор’єва О.О., Нескромнюк Л.Ю.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт