Новини

Комітет рекомендує Верховній Раді законопроєкт “Про стандартизацію”

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні розглянув проєкт Закону України “Про внесення змін до Митного кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про стандартизацію” (реєстраційний  № 2477 від 21.11.2019 р.), поданий народними депутатами України Герегою Олександром Володимировичем та іншими парламентарями.

Законопроєкт “Про внесення змін до Митного кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про стандартизацію” (реєстр. № 2477 від 21.11.2019 р.) розроблено з метою приведення національного законодавства в частині питань стандартизації у певних сферах до міжнародних та європейських принципів стандартизації.

За дорученням Уряду висновки щодо даного законопроєкту надали Міністерства – економіки, юстиції, фінансів та Державна митна служба України. Всі зазначені центральні органи виконавчої влади підтримують даний законопроєкт.

Зазначені зміни передбачають виключення таких документів як: висновки державних органів, експертних установ, організацій, державні стандарти і стандарти підприємства, технічні умови, описи чи креслення зразків з переліку документів, які разом із заявою власник товарів або уповноважена ним особа подає митному органу при оформленні дозволів на переробку товарів на митній території України (стаття 149 МК) або за межами митної території України (стаття 165).

У новій редакції відповідних пунктів залишається лише наступний текст: «інші документи, відповідно до яких здійснюватиметься переробка, за бажанням власника товарів або уповноваженої ним особи», а тому, як зазначається у Висновку, буде не повною мірою зрозуміло про які документи йдеться. 

Чинний текст п.4 ч.2 ст.149 та п.3 ч.2 ст.165 встановлює, що інші документи подаються за бажанням власника або уповноваженої ним особи, тобто цим встановлюється неообов’язковість їх наявності або подання митному органу, що у свою чергу не суперечить міжнародним та європейським нормам, а також положенням Закону України «Про стандартизацію» щодо добровільності застосування міжнародних, національних та галузевих стандартів, а також стандартів і технічних умов, прийнятих підприємствами, установами та організаціями. За таких умов можна погодитись з тим, щоб залишити існуючу редакцію статей 149 та 165.

Після обговорення Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проєкт Закону України “Про внесення змін до Митного кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про стандартизацію” (№ 2477) прийняти за основу.

Автор: Шейко О.П.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт