Новини

Оподаткування земельних ділянок залізничного транспорту

Сьогодні, 7 липня 2020 року, відбулося засідання робочої групи щодо обговорення питання оподаткування земельних ділянок залізничного транспорту.

У заході взяли участь народні депутати України, представники Міністерства фінансів України, АТ «Укрзалізниця» та профільні асоціації, помічники-консультанти народних депутатів.

Всім присутнім був наданий проект розрахунку сплати земельного податку та надходжень до місцевих бюджетів.

Зазначимо, що до народного депутата України Гереги Олександра Володимировича надійшли звернення Дунаєвецької, Старокостянтинівської міських рад, які занепокоєні тим, що запропоновані у проєкті Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо збалансованості наповнення місцевих бюджетів №3679 від 18.06.2020 р. податкові пільги щодо оподаткування земельних ділянок залізничного транспорту призведе до зменшення надходжень до бюджету, що негативно позначиться на фінансовій спроможності громад.

В пояснювальній записці законопроєкту № 3679 наголос зроблено на тому, що публічне акціонерне підприємство залізничного транспорту загального користування зобов'язане сплачувати земельний податок за землі, на яких розташовано об'єкти залізничної інфраструктури, у сукупному обсязі понад 4 млрд. грн. (за даними за 2019 рік).

Пропонується тимчасово заборонити сплачувати (стягувати) фінансові зобов'язання Укрзалізниці перед кредиторами країни-агресора та частково обмежити обсяг сплати земельного податку підприємствами залізничного транспорту лише тим бюджетам, у складі доходів яких такі виплати складають 20 і більше відсотків, виправити деякі технічні недоліки розрахунку обсягів сплати земельного податку та податку на прибуток підприємств, що приводять до необґрунтованого зменшення надходжень до бюджетів.

Члени робочої групи намагалися забезпечити баланс між обсягами наповнення місцевих бюджетів та гарантіями фінансової спроможності спроможністю платників податків, наводили приклади розвитку країн Європейського Союзу, також наводилася аналітика з різних областей України.

Остаточне рішення народні обранці приймуть на засіданні Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, яке відбудеться 9 липня 2020 року.

Автори: Григор’єва О.О., Нескромнюк Л.Ю.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт