Новини

Комітет ВР рекомендував надати "Укрпошті" функції банку

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти в другому читанні та в цілому законопроєкт №2788-д від 04.05.2020 р. про перетворення "Укрпошти" в "поштовий банк". Про це повідомив член Комітету – народний депутат України Герега Олександр Володимирович.

Національний Банк України, зі свого боку, не підтримує цей законопроєкт і вважає, що "Укрпошта" має бути залучена до надання фінансових послуг громадянам. Але не передбачених законопроєктом чином.

На думку НБУ, у законопроєкті № 2788-д є дві альтернативи:

  • законопроєкт "Про платіжні послуги", який дозволить усім поштовим операторам відкривати і вести платіжні рахунки;
  • "Укрпошту" можна залучити до надання фінансових послуг через агентську схему з банками (державними чи приватними).

Олександр Володимирович зазначив, що в травні Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт № 2788-д. Він передбачає, що національний оператор поштового зв'язку отримає право надавати послуги з відкриття та обслуговування поштових рахунків і окремі фінансові послуги в порядку, встановленому Національним банком України. Вклади на поштових рахунках будуть гарантуватися так само, як і на банківських рахунках.

Поштові рахунки зможуть використовуватися для зарахування пенсій, заробітної плати, соціальної допомоги від держави, доходу від торгівлі. Також "Укрпошта" зможе проводити розрахункові банківські операції, обмінювати валюту, випускати платіжні карти.

Автори: Григор’єва О.О., Нескромнюк Л. Ю.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт