Новини

Депутати Хмельницької облради проти ліквідації санаторіїв

18 червня в повному складі працювала постійна комісія з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, спорту і туризму Хмельницької обласної ради.

«Одноголосно прийняли рішення проти ліквідації трьох санаторіїв, а саме санаторію «Світанок» у Маліївцях, Великожванчицького обласного пульмонологічного та Кам’янець-Подільського дитячого спеціалізованого. Фінансування виділено до кінця року, а майбутнє існування і форми даних закладів - це велика робота та відповідальність», - наголосила депутат обласної ради від політичної партії «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ» Ткаченко Уляна Юріївна і подякувала колегам за конструктив, аполітичність та відповідальний підхід.

Висловлені під час роботи комісії пропозиції та зауваження до проєктів рішень узагальнять члени президії обласної ради у понеділок, 22 червня.

Як відомо, на сьогоднішній день дитячі санаторії є головними закладами у боротьбі з поширенням епідемії туберкульозу. Туберкульоз – це інфекційна хвороба, схильна до хронічного перебігу, небезпечна для оточуючих, тому розглядати варіант направлення дітей-пацієнтів лікуватись та оздоровлюватись в санаторії іншого профілю є неприйнятним та небезпечним.

Санаторій «Світанок» у с. Маліївці – єдиний дитячий протитуберкульозний заклад на всю Хмельницьку область. З 1946 р. санаторій оздоровлює дітей хворих на туберкульоз і дітей з групи ризику туберкульозу. Щороку в ньому покращують здоров’я до 300 дітей. Проводиться контрольована хіміопрофілактика дітям інфікованим туберкульозом, дітям з сімейних туберкульозних вогнищ і реабілітація та доліковування дітей після перенесеного туберкульозу.

  

Санаторій має ряд діагностично-лікувальних кабінетів, автономне водопостачання, газове та твердопаливне опалення, автономну електростанцію, літній та зимовий харчоблоки, пральню та фруктовий сад 2,5 га. У закладі працюють кваліфіковані медичні та педагогічні працівники. Тут отримали роботу жителі з семи навколишніх сіл. Серед них багато молоді, в основному – жінки, що мають дітей та являються єдиними постачальниками фінансів в сім’ї, матері-одиначки, які не мають можливості виїхати на роботу за кордон або у місто.

  

Заради збереження життя дітей від страшної хвороби та з метою зняття соціальної напруги в регіоні, народний депутат України Олександр Володимирович Герега неодноразово направляв депутатські запити до Кабінету Міністрів України щодо збереження дитячого спеціалізованого санаторію "Світанок", який розташований у с. Маліївці Дунаєвецького району Хмельницької області. Була отримана відповідь від Міністра охорони здоров’я України Степанова Максима Володимировича від 09.04.2020 р., з повним текстом якої можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/wcadr43D?sklikannja=10&kodtip=5&rejim=1&KOD8011=15827

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт