Новини

Законопроєкт № 2772 підтриманий у Комітеті ВР

3 червня 2020 р. в режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом.

Одним з питань порядку денного Комітету був проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення економічної стабільності сільського населення) (реєстр. №2772 від 17.01.2020 р.), автором якого є народний депутат України Герега Олександр Володимирович.

«Як народний депутат України, який вже тричі обраний на 192-му виборчому окрузі на Хмельниччині, зустрічаючись з виборцями, постійно чув про невиправдане зниження молокопереробними підприємствами для здавачів молока закупівельних цін на молоко. А зараз у зв’язку з епідемією коронавірусу зниження цін є критичним для виживання молочного скотарства. Саме виборці просять нас, народних обранців, удосконалити механізм цінового регулювання, запровадженого в Законі.

Тут треба не тільки підтримати виробників молока, але і дати мотивацію, яка би стимулювала приватний сектор до збільшення поголів'я. У Аргентині я побачив іншу картину із молочним стадом, ніж у нас. За чисельністю населення Аргентина – 100 % як Україна, але у них є 22 млн. корів, а у нас на сьогодні – 1,9 млн. Це катастрофа! Якщо холдинги не зацікавлені у молочних фермах, то треба створювати молочні кооперативи селян і їх стимулювати. Головне, що люди будуть мати додатковий дохід і якась частина зерна від здачі ними землі в оренду перетвориться у продукт тваринництва.Таким шляхом можна підняти і довіру до влади на селі. Переробники молока домовляються між собою про зниження ціни на молоко, таким чином створюється своєрідна  монополія», – зазначив народний депутат Герега О. В.

Члени Комітету також підкреслили, що документ, серед іншого, пропонує віднести сире молоко до об’єктів державного цінового регулювання і мінімальну закупівельну ціну на нього встановлювати, зважаючи на результати моніторингу аграрного ринку. За закупівлю сільськогосподарської продукції за цінами, нижчими від встановленого мінімально допустимого рівня – автори занонопроєкту пропонують запровадити адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу.

Висновок Комітету щодо документа – він не суперечить праву ЄС.

Автори: Григор’єва О.О., Нескромнюк Л.Ю.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт