Новини

Апарат для діагностики COVID-19 вже на Хмельниччині

«До сьогоднішнього дня Хмельницька область була єдиною в країні, яка не мала належного обладнання для діагностики коронавірусу.

Сьогодні ми передали унікальний сучасний апарат для діагностики вірусу Хмельницькому обласному лабораторному центру.

Тепер біоматеріали пацієнтів не потрібно буде відправляти на Київ і чекати кілька днів черги. Результат можна буде отримати на місці протягом 4 годин.

Створений нами оперативний штаб, що складається з керівництва ОДА, нас з Галиною Федорівною Герегою та депутатів обласної ради від політичної партії «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ», вже активно працює.

 

Згідно з потребами медичних закладів, компанія «Епіцентр К» забезпечить Хмельниччину пульсоксиметрами, моніторами, інфузійними насосами, кисневими концентраторами, рентген-апаратами та захисними костюмами. Протягом тижня передамо у медичні заклади області захисні костюми, окуляри, рукавички, дезінфектори.

Найближчими тижнями апарати ШВЛ, замовлені «Епіцентром», прибудуть в Україну. Наша задача – першочергово забезпечити обладнанням інфекційні лікарні по всій Україні, які прийматимуть хворих. Надалі працюватимемо над тим, щоб апарати ШВЛ були у кожній районній лікарні.

Ми надаватимемо підтримку Хмельниччині та всій Україні стільки, скільки це буде потрібно! Разом ми обов’язково впораємось!» – наголосив народний депутат України Герега Олександр Володимирович.

Як відомо, на даний час у Хмельницькому перевіряють дві підозри на коронавірусну інфекції. Біоматеріали пацієнтів направили до Києва. Тамтешня лабораторія приймає зразки з усієї України. Тому на результат доводиться чекати щонайменше 3 дні. Адже черга досить велика.

Відтепер такої довгої процедури можна уникнути. Апарат, який був переданий Хмельницькому обласному лабораторному центру, робитиме ті ж дослідження, що проводять у столиці. Він дозволить оперативно визначати наявність COVID-19 у пацієнтів. Результат можна буде отримати вже через 4 години. Про це розповіли сьогодні на  прес-конференції в ОДА з питань поширення COVID-19 на Хмельниччині. Апарат має назву ампліфікатор. Дослідження проводитимуть саме на його базі.

«Ми дуже чекали на це обладнання. Ампліфікатор вже встановили. Він вже функціонує. Наші працівники два дні освоювали його роботу. Це 6-канальний апарат з відповідними комплектуючими. Обладнання призначене для ПЦР-діагностики. Це діагностика, яка дає результат 99% наявності РНК-вірусу, в тому числі, коронавірусу», - зазначив в.о. директора ДП «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Олег Балашов.

Головна лікарка Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна додала, що: «У Хмельницькому наявні експрес-тести. Однак вони діють лише з 5-6 дня хвороби. У здорової людини, яка є носієм інфекції чи у людини, яка хворіє перші дні - він антитіл не покаже. На відмінну від ампліфікатора. Цей апарат дозволить швидко виявляти хворобу на будь-якій стадії і оперативно усувати загрозу. У нас є в інфекційній лікарні і експрес-тести. Але вони передбачені лише для хворої людини. Тест показує антитіла, а вони проявляються не раніше 5-6 дня хвороби. До прикладу, на сьогодні ми маємо 2 підозри на коронавірус. Одна людина - хворіє 3 дні. Для неї ми не можемо використовувати цей тест, бо він нічого не покаже. Завдяки апарату ми можемо визначити наявність вірусу навіть, якщо людина не проявляє жодних симптомів», - пояснила Оксана Піддубна.

Як зазначив Олег Балашов, наразі на апарті працюватиме дві бригади навчених фахівців. Надалі планують долучити нових спеціалістів.

За матеріалами https://vsim.ua/

Відеосюжет: Перший Подільський

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт