Новини

Як святкували Водохреща у Городку на Хмельниччині

Щорічно, 19 січня, православний світ святкує один із найважливіших днів у церковному календарі – свято Водохреща.

Традиційно цього дня люди в усьому світі згадують важливу подію в житті Ісуса Христа – його хрещення в річці Йордан. Його здійснив пророк Іоан Предтеча, якого згодом також стали називати Хрестителем. Це свято також іноді називають Богоявленням. Цю назву воно отримало через диво, яке сталося прямо під час хрещення. На Ісуса з небес зійшов Святий Дух, який являв собою голуба, і назвав його сином. Таким чином було засвідчено, що Ісус також є Сином Божим.

Головний символ Водохреща – вода. Саме з нею у цей день пов'язані основні традиції та ритуали. Вважається, що 19 січня вона має особливу силу зцілення. Саме тому на Водохреще у всіх храмах, окрім святкової молитви, проводять освячення води.

Городоччан, які прийшли в урочище Стара гребля, благословив настоятель храму Св. Людмили Чеської отець Павло Глінських, провів молебень та здійснив таїнство освячення води.

Після чого пірнути в крижану воду змогли всі охочі. Сміливих серед учасників дійства виявилося чимало, пірнали молоді і старші, чоловіки і жінки, компанії друзів і родини. Хто не наважився пірнути, просто умивався.

  

Місцевий талановитий майстер, батько чотирьох дітей Руслан Барабишин, для городоччан на свято Водохреща біля намету встановив «Дикий чан» (великий казан з підігрівом води). Сміливці, що парилися в чані, помітили, що ця процедура ні на що не схожа. Лазні, сауни – це, звичайно, чудово, і паритись у чані – це неперевершене відчуття, яке додає ще одну грань у відпочинок. Процес парення не такий жорсткий, як в інших лазнях: свіже повітря, повільний і плавний прогрів всього організму, а потім контраст із холодною водою і назад у чан прогріватися. І так кілька разів. Тіло розслаблюється, шкіру проколюють тисячі маленьких голок, відчуваєш, як енергія наповнює все тіло, з'являється відчуття – «тепер можеш гори перевернути».

Автор: А. Савченко,

джерело: http://nashgorodok.km.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт