Новини

Поправки щодо штрафів – не підтримані

12 грудня 2019 р. Верховна Рада України ухвалила один з найбільш резонансних законопроєктів – щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду №2172 від 25.09.2019 р., який викликав чимало суперечок як серед бізнесу, так й серед народних депутатів.

З одного боку, цей законопроєкт є останньою сходинкою до так званого "промислового безвізу", який спростить експорт товарів з України до ЄС без додаткової сертифікації. З іншого, штрафи за порушення вимог законодавства щодо контролю за безпечністю нехарчової продукції зростуть у 4-8 разів, а корупційні ризики, пов’язані із перевірками бізнесу, тільки збільшаться.

Навіть періодичність проведення планових перевірок новим законом не передбачається. Це особливо турбує, бо зазвичай, замість експертизи безпечності самого товару інспектори зосереджуються на пошуку формальних вад (наприклад, знак нанесений криво або нанесений на пакування, а не на сам товар). З таким підходом можна виписати штраф будь-якому сумлінному підприємцю.

До другого читання законопроєкту мною була подана 21 поправка. Вони повинні були знизити штрафи. На жаль, парламентарі жодної не підтримали.

Залишається сподіватися, що ці зміни дійсно підуть на користь експортерам та не стануть фатальними для підприємців.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт