Новини

Іспанська мрія для дітей Хмельниччини

Життя понад двох сотень сімей з Хмельниччини змінив футбол. Звичайні хлопчики та дівчата з багатодітних, малозабезпечених, неповних родин грають у футбол з зірками всесвітньо відомого клубу "Реал" Мадрид та легендами вітчизняного футболу. Здійснити цю неймовірну мрію допоміг спільний проєкт Громадської організації "Епіцентр – дітям" та Фонду "Реал Мадрид".

Михайло щодня встає затемна та долає чималу відстань, щоб отримати освіту.

Село Голохвасти, де він мешкає з родиною, знаходиться за 5 км від траси та за 10 км від школи.

Нещодавно родину Михайла спіткало лихо – вщент згорів їх будинок. На щастя, ніхто не постраждав. Але родина більше не мала можливості оплачувати відвідування хлопцем футбольного гуртка.

Другокласник Олексій живе з мамою. Вони орендують кімнату в гуртожитку у Хмельницькому. Хлопчик захоплюється футболом, але, як і Михайло, через брак коштів він не мав змоги відвідувати спортивну секцію.

Життя понад двох сотень сімей з Хмельниччини змінив футбол

Саме для таких дітей, як Михайло та Олексій, по всьому світу були створені безкоштовні соціально-спортивні школи Фонду "Реал Мадрид". В Україні цей проєкт реалізує громадська організація "Епіцентр – дітям". Тут хлопці не тільки треную футбол, але й поглиблюють свої шкільні знання, вивчають іноземні мови, вчаться командній роботі.

"Ми хочемо підготувати дітей, які будуть перемагати, будуть впевнені в собі та готові до будь-яких викликів", – каже віце-президент ГО "Епіцентр – дітям" Тарас Герега.

Недосяжна мрія

"Добре пам’ятаю, як минулого року віце-президент ГО "Епіцентр – дітям" Тарас Герега вперше приїхав до нас презентувати проєкт школи Фонду "Реал Мадрид", – згадує викладач Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Наталія Сівак. – Хтось сфотографував нас з колегою: ми слухали, а на обличчях був такий скепсис. В те, що це можливо, ніхто не вірив".

На той момент ентузіасти з ГО "Епіцентр – дітям", які хотіли реалізувати проєкт Фонду "Реал Мадрид" в Україні, не мали нічого: ні інфраструктури, ні вихованців школи, ні навіть визначених локацій. Була лише шалена мрія.

Рік, що минув з тієї першої зустрічі, пройшов у кропіткій роботі. Відкрилася перша соціально-спортивна школа Фонду у Тернополі, а локаціями проєкту на Хмельниччині стали Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія, а також загальноосвітні школи в селах Скаржинці та Ружичанка.

У них були не тільки капітально відремонтовані спортивні зали, але й побудовані та облаштовані нові футбольні поля та баскетбольні майданчики, устаткування та покриття яких повністю відповідає стандартам клубу "Реал" Мадрид.

Дітям був цікавий спорт, але вони не мали можливостей ним займатися

"Зараз, коли я дивлюся ввечері як діти грають на футбольних поля, що так яскраво підсвічуються, я не можу натішитися – це просто Європа!", – зізнається Наталія вже в статусі координатора школи у Хмельницькому.

Сільська специфіка

Найважливішим етапом підготовки до відкриття школи Фонду "Реал Мадрид" на Хмельниччині був пошук вихованців. Вперше за час існування проєкту в Україні особлива увага була приділена дітям з сіл та невеличких містечок.

Сільське життя важке, все дозвілля дітей – це уроки, допомога по господарству та смартфон.

"На кожному подвір'ї у селі є або кільце для баскетболу, або футбольний м'яч. Дітям був цікавий спорт, але вони не мали можливостей ним займатися", — згадує Наталія Сівак період, коли вона з іншими працівниками та волонтерами проєкту шукали дітей для школи у селах Скаржинці та Ружичанка Хмельницької області.

"Заходимо до хати, а там бабця, запухла від пиятики, та батько напідпитку, де мати ніхто не знає. Хлопчики до нас біжать, розпитують про тренування, бо вже чули, що ми селом ходимо та списки до школи збираємо. Це ж наші потенційні вихованці! Ми для них – шанс на краще життя", – розповідає Наталія.

Такі зустрічі переконали навіть скептиків проєкту, що адаптація дітей із соціально незабезпечених родин до дорослого життя та їх соціалізація через спорт – дійсно необхідна і своєчасна ініціатива. Тому новенькі, з освітленням та якісним покриттям футбольний та баскетбольний майданчики біля середньої школи у Скаржинцях стали місцем тяжіння для дітвори, а в Ружичанці вишикувалась віртуальна черга на запис до соціально-спортивної школи.

Діти в захваті – у кожного є своя справжня футбольна форма та взуття

Діти в захваті – у кожного є своя справжня футбольна форма та взуття. Що ще потрібно, щоб мрія стати чемпіоном здійснилась?

Та й батьки задоволені, тому що дітлахи тренуються, а не байдики б'ють, нагодовані і їх гарантовано довезуть після занять додому.

"Сільські школи – не міські, і діти добираються на навчання не на метро чи трамваї. Було важливо забезпечити додаткові автобуси, які б розвозили ввечері дітей по домівках", – каже Наталія Сівак. Тут вкотре своє надійне плече проєкту підставив фінансовий партнер – компанія "Епіцентр" – і допоміг розв'язати цю проблему.

Частина великого проєкту

Зараз у школі на Хмельниччині за стандартами Фонду займаються діти від 6 до 17 років, третина з яких – дівчатка. 220 дітей отримали змогу грати на одному полі зі світовими зірками, побачити на власні очі найвідоміший у світі стадіон Сантьяго Бернабеу та знайти нових друзів.

Тепер діти з соціально вразливих родин отримали шанс розвиватись та почуватися впевнено та комфортно в суспільстві.

І хоча діти займаються спортом у проєкту імені славетного клубу, у школі Фонду не ставлять за головну мету підготовку професійних гравців. Мета проєкту – прищепити дітям цінності, на яких базується робота Фонду – повага, командна робота, сила волі.

Джерело: https://life.pravda.com.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт