Новини

Історія про те, як "Реал Мадрид" прийшов у Тернопіль

Україна – перший та єдиний стратегічний партнер Фонду "Реал Мадрид", який працює в 76 країнах світу. Завдяки співпраці ГО "Епіцентр – дітям" та Фонду "Реал Мадрид", проєкт вже успішно втілено на 9 локаціях у трьох регіонах України.

А починалося все з Тернополя та мрії.

Офіс громадської організації "Епіцентр — дітям", партнера школи Фонду "Реал Мадрид" в Україні, розташований у приміщенні церкви Святого Василя в Тернополі.

Храм був відкритий у будівлі колишнього кінотеатру, збудованому ще в радянські часи. Це символічно, бо мета проєкту — допомога соціально незахищеним верствам населення — перегукується з християнськими цінностями.

Через дорогу від офісу загальноосвітня школа № 2, яка стала першою з тепер вже 9 локацій школи Фонду "Реал Мадрид" в Україні.

Згодом до проєкту в регіоні приєдналися тернопільська школа № 10 та школа в селі Великі Гаї.

Сьогодні у школі Фонду в Тернополі займаються 200 дітей, які потребують допомоги: хлопчики й дівчатка віком від 6 до 17 років з ризиком маргінального стану через важкі сімейні обставини, без засобів існування, сироти, напівсироти, діти з багатодітних сімей.

Унікальна школа, де здійснюються мрії

Багато батьків, коли чують про школу всесвітньо відомого футбольного клубу в Україні, неодмінно хочуть, щоб їх діти навчалися в ній.

Хтось думає, що це футбольна академія, яка виховує майбутніх Кріштіану Роналду, когось приваблює безкоштовне харчування та додаткова освіта для дитини.

Але в ГО "Епіцентр – дітям" є чітка позиція – в першу чергу допомагати дітям з проблемних родин, які дійсно цього потребують. І історії вихованців школи є доказом того, що там, де є мрія, завжди є надія.

  

Один з вихованців соціально-спортивної школи у Тернополі – Дем’ян. Його батько помер і хлопець живе лише з мамою та бабусею. Сьогодні він один із кращих учнів школи й важко повірити, що всі його успіхи не завдяки, а всупереч.

У дворічному віці Дем'ян випадково випив засіб побутової хімії, внаслідок чого отримав значний хімічний внутрішній опік.

У нього немає надгортанника, погано працюють ротові м’язи, у горлі спеціальна трубка. Мама Дем'яна вмовляла тренерів дати йому шанс і, на щастя, після детального медогляду лікарі дозволили хлопцю займатися футболом.

Історія цього хлопця, якого школа Фонду "Реал Мадрид" не залишила сам на сам з проблемою, непоодинока.

Мета Фонду – щоб усі діти, незалежно від особистих обставин або можливостей, навчилися позитивних цінностей командного спорту і, завдяки цьому, на рівних умовах увійшли в суспільство

"Стаса виховують бабуся та дідусь. Маму він давно не бачив, адже вона працює за кордоном.

Літом з іншими дітьми з Тернопільщини він їздив в Угорщину на турнір серед вихованців шкіл Фонду "Реал Мадрид" із різних країн, де команда з України зайняла призове місце.

Стас дуже пишається цією перемогою та сподівається, що вона наблизить його зустріч з мамою", – розповідають вихователі школи Фонду "Реал Мадрид" у Тернополі.

Ще один хлопчик зі школи – Влад – перспективний футболіст, але через вади зору був вимушений припинити заняття спортом.

Влад не бачить на одне око. Це насторожувало тренерів і вони не брались з ним займатися. Але у соціально-спортивній школі Фонду "Реал Мадрид" у Тернополі Влада підтримали й побачили в ньому футболіста. Зараз він один з найкращих гравців серед однолітків.

"Мета Фонду – щоб усі діти, незалежно від особистих обставин або можливостей, навчилися позитивних цінностей командного спорту і, завдяки цьому, на рівних умовах увійшли в суспільство", – зазначає Альваро Арбелоа, колишня зірка "Реалу".

Для цього в школі Фонду працює висококваліфікована та дружня команда професіоналів: координатори, соціальні працівники, тренери, вчителі, вихователі, психологи та волонтери. Зокрема, всі наставники пройшли курс навчання у тренерів-методистів Фонду "Реал Мадрид".

"Майже все життя я у футболі, треную дітей. Але ця школа відрізняється – тут є соціальна складова, через футбол у школі Фонду дітям прищеплюють любов до культури та важливі життєві цінності", – розповідає тренер школи Фонду "Реал Мадрид" у Тернополі Тарас Семків.

Кращі вихованці школи мають можливість відвідувати матчі та тренувальну базу "Реалу", проводити матчі з однолітками – вихованцями іспанського представництва фонду.

Окрім тренувань з футболу та баскетболу, учні школи Фонду "Реал Мадрид" мають можливість покращувати шкільне навчання, вивчати іноземні мови, відвідувати музеї, театри, кінотеатри, лекції та екскурсії. Навчання у школі є безкоштовним. Вихованців забезпечують харчуванням, спортивним інвентарем та формою.

Працівники школи відзначають, що за час навчання поведінка учнів та їх ставлення до оточуючих помітно змінилися

Рік роботи школи в Тернополі – прогрес помітний і результати вражають

Дем’ян, який не має фізичної можливості вільно говорити, спочатку навчання у школі уникав спілкування з однолітками.

Але вже за кілька місяців він інтегрувався в колектив, а за півроку тренувань та навчання Дем'ян досяг значних успіхів і навіть був одним з п’яти дітей у складі делегації ГО "Епіцентр – дітям", яка у березні 2019 року підписала у Мадриді угоду про поглиблену співпрацю з Фондом "Реал Мадрид".

"Минулого року ми відкрили першу школу Фонду "Реал Мадрид" у Тернополі. Це був пілотний проєкт, який довів, що ми на вірному шляху.

Діти сприйняли базові цінності Фонду і вже демонструють взаємоповагу, дружбу, відповідальність за свої вчинки та за своє майбутнє", – зазначає Тарас Герега, віце-президент ГО "Епіцентр – дітям".

Працівники школи відзначають, що за час навчання поведінка учнів та їх ставлення до оточуючих помітно змінилися.

Вони стали більш активними на тренуваннях, але їх зацікавленість не обмежується спортом – більшість з них стала краще вчитися та розуміти один одного.

Всього за рік школа в Тернополі досягла вражаючих результатів, які не могли не помітити у Мадриді

"Якщо на початку кожен був сам за себе, то зараз діти піклуються один про одного, поспішають на заняття, чекають на факультативи, хочуть вчитися та спілкуватися один з одним. Вони стали однією командою!, – розповідає соціальний працівник школи в Тернополі Наталія Бенч.

– Це сталося ще й завдяки спільним подорожам та участі в спортивних змаганнях – турнір Copa Alma в Угорщині, матч з вихованцями школи "Реал" у Мадриді та поїздки по Україні".

У таких подорожах діти не тільки пізнають світ, але й отримують стимул для вивчення іноземних мов, знайомляться с однолітками з інших країн, знаходять нових друзів.

"У Мадриді ми зіграли матч з однолітками зі школи "Реал", – ділиться своїми спогадами про поїздку в Іспанію вихованець школи в Тернополі Віталій. – Ми програли, але суму не було, бо за цей маленький проміжок часу ми стали братами та сестрами".

У цій подорожі вихованці першої в Україні школи Фонду "Реал Мадрид" відвідали з екскурсією легендарний стадіон "Сантьяго Бернабеу", де змогли побачити кубки "Реал" Мадрид, а також побували на матчі легенд "Реалу" та "Челсі".

"А справжнє диво сталося перед матчем – ми сфотографувалися з Андрієм Шевченко", – згадує Віталій.

Окрім того українські діти екскурсію по Мадриду побачили визначні місця, спробували національні смаколики та відчули незабутню атмосферу іспанської столиці.

Зараз вихованці школи беруть активну участь у новому екологічному проєкті, який поширюється країною – плоггінг. Для них це новий досвід – збирати сміття під час пробіжки.

Активісти вже їздили на акції цього проєкту в Ірпінь та Ужгород. "Діти стають свідомі та хочуть бути корисні суспільству", – підкреслює Ярослав Несторович, президент громадської організації "Епіцентр – дітям".

Позитивні зміни у ставленні вихованців до життя помітні не тільки вихователям школи, але й батькам.

"Щодня ми отримаємо нові заявки від батьків, які хочуть, щоб їх діти навчалися у нас. Це найвища оцінка нашої роботи", – каже соціальний працівник та локальний координатор Вікторія Фаріон.

А починалося все з Тернополя та мрії...

Всього за рік школа в Тернополі досягла вражаючих результатів, які не могли не помітити у Мадриді.

Фонд схвально сприйняв бажання української сторони відкрити школи проєкту в інших містах України.

Джерело: https://life.pravda.com.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт