Новини

Нове життя церкви у Чемерівцях на Хмельниччині

Церква «Собор Пресвятої Богородиці» – духовний осередок Православної церкви України у селищі Чемерівці. Яскравою зорею віри закликає вона вірян у свої стіни.

Боже слово і щира молитва лунають у церкві від настоятеля отця Михайла Дмитрова, який прийшов на парафію у лютому 2019 року. Єдине, що пригнічує священника та викликає занепокоєння, це нагальна потреба провести ремонт у приміщенні церкви. Ще під час першої служби о. Михайла насторожив стан покрівлі: навіть легкий подих вітру здіймав такий грюкіт всередині церкви, що неможливо було розчути слів молитви.

«Дах церкви покритий бляхою, – каже о. Михайло. – З часом вітри підірвали покриття, впустивши в приміщення не лише шум, а й холод і вологу».

Та не тільки дах потребував ремонту. У церкві потрібно було монтувати та утеплювати стелю, площа якої аж 200 кв. м, а це набагато важче завдання, яке потребує великого об’єму будівельних матеріалів та чималої оплати праці ремонтників. Допомогти вирішити це болюче для всієї громади питання одразу погодилися народний депутат України Олександра Герега та компанія «Оболонь-Агро». І вже за деякий час з Божою допомогою робота закипіла.

Спочатку будівельники взялися за покрівлю – закріпили відірвані листки бляхи та встановили водовідведення. Згодом на подвір’я церкви завезли будівельні матеріали для ремонту стелі – мінвату для утеплення, гіпсокартон, профіль, кріплення, шпаклівку, ґрунтовку, фарбу тощо.

«До роботи приступили 22 липня, – продовжує розмову священник. – Це були важкі три місяці виснажливої праці, але результат того вартував.

    

Піднімаючись на риштування на висоту до десяти метрів, бригада ремонтників змонтувала гіпсокартон, встелила утеплюючі матеріали, пошпаклювала і поґрунтувала стелю. Завдяки всім проведеним роботам в церкві стало затишно та тепло.

Але і це ще не всі здійсненні на даний час задуми. До будівництва храму служби правилися в маленькому приміщенні колишнього дитсадка. Основний храм побудували, а хатинка залишилася і стала трапезною. Її стан дотепер був жахливим. Але за сприяння Олександра Гереги було виділено будівельні матеріали для ремонту будівлі. Ремонтники замінили дерев’яні конструкції і покрили металопрофілем протікаючий наскрізь дах, облаштували водовідведення, встановили нові вікна і двері. Крім того, надано міжкімнатні двері, рукомийник, унітази, фарбу, плитку для облаштування санвузла, фарбу для паркану навколо церкви.

Ремонтні роботи у храмі Божому об’єднали всіх: і благодійників, і парафіян, які готували обіди будівельникам, прибирали в приміщенні, допомагали по мірі можливості фінансово.

  

«Я щиро тішуся, що вдалося зробити такий великий і коштовний ремонт в нашому храмі, – розповідає настоятель церкви. – Дякую і молюся за людей, які почули моє прохання і відгукнулися допомогти. Спасибі хочу сказати нашому народному депутату Олександру Герезі, заступнику голови Хмельницької облдержадміністрації Світлані Павлишиній, заступнику директора ТОВ «Оболонь-Агро» Олександру Савчуку, сім’ї Чорних, будівельним бригадам на чолі з Анатолієм Дуцьким та Віктором Снігуром, а також всім парафіянам церкви. Ми спільно зробили добру Богоугодну справу, яка стане в пригоді прийдешнім поколінням».

Божий храм – це наш другий дім, в якому має бути затишно і добре. Тому о. Михайло задався новою ціллю: «Навесні плануємо розпочати розпис стелі, тому риштування не забиратимемо. За Божої підтримки хочемо завершити ремонт трапезної, провести благоустрій подвір’я і, що найголовніше, – проведення опалення храму.

Планів дійсно багато, тому хочеться побажати, щоб вони реалізувалися, а поруч завжди були такі ж надійні друзі.

Автор: І. Гонта

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт