Новини

У Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики

2 грудня 2019 року на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики були розглянуті такі законопроєкти:

  1. Проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо усунення дискримінації за колом платників) (реєстр. № 2166 від 20.09.2019 р., н.д. Петруняк Є.В. та група народних депутатів).
  2. Проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості (реєстр. № 2047-д), друге читання.

Як відомо, 20 вересня цього року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №2166 "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо усунення дискримінації за колом платників)".

Ним пропонується внесення змін до статей 4 та 7 Закону про ЄСВ (Єдиний соціальний внесок), доповнивши перелік осіб, які звільнені від сплати ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність, а також звільнити осіб, які провадять незалежну професійну діяльність від сплати ЄСВ "за себе" за умови взяття їх на облік як ФОПів та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості фізосіб – підприємців та самозайнятих осіб.

Але за позицією Комітету, запропонована редакція нового п. 5 ст. 4 потребує доопрацювання до другого читання, оскільки для цих категорій осіб передбачені різні бази оподаткування єдиного внеску, що дасть можливість мінімізувати розмір внеску.

Хоча Комітет з питань фінансової та податкової політики не погоджується з такою нормою, проте рекомендує прийняти законопроект за основу у першому читанні. А вже до другого читання у законопроєкт № 2166 мають внести зміни щодо неможливості мінімізувати сплату ЄСВ.

Автори: Григор’єва О.О., Нескромнюк Л.Ю.

Джерело: https://news.dtkt.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт