Новини

Верховна Рада прийняла Державний бюджет на 2020 рік

14 листопада Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт № 2000 "Про Державний бюджет України на 2020 рік". За це рішення проголосували 280 нардепів.

Доходи державного бюджету на 2020 рік передбачені у сумі 1,093 трлн. грн., видатки - 1,195 трлн. грн. (збільшились на 67,5 млрд. грн. в порівнянні з 2019 роком).

Ухвалений Верховною Радою Державний бюджет на 2020 рік не став бюджетом розвитку.

Уряд не врахував позицію багатьох депутатів та лише частково підвищив у 2020 році державні соціальні стандарти, насамперед прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

На жаль, Кабінет міністрів суттєво послабив місцеве самоврядування, забравши з бюджетів громад частину доходів. На 7 млрд грн зменшено дотації з державного бюджету на утримання закладів освіти та охорони здоров'я. Не відбулося обіцяне підвищення заробітної плати освітянам.

«Вдалося відстояти зарахування 13,44% акцизного податку у місцеві бюджети, які уряд пропонував спрямувати до дорожнього фонду, – зазначив народний депутат України Олександр Герега. – Особисто отримав звернення від органів місцевого самоврядування Хмельниччини, які просили не забирати в них надходження від акцизу на пальне. Цей ресурс дуже важливий для місцевого самоврядування, оскільки окремим громадам саме акциз з пального приносить до 50% доходів у місцеві бюджети. Це джерело доходів громад для реалізації соціальних проєктів – будівництва нових шкіл та дитячих садочків, ремонту доріг, мостів, облаштування вулиць тощо».

Нагадаємо, що попередній склад Уряду вніс зміни до Бюджетного кодексу України, якими скасував надходження акцизу з пального у бюджети громад, починаючи з 2020 року. А це означало втрату місцевими бюджетами 7,7 млрд. грн. на рік. Зараз же ці кошти залишаться у громадах.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт