Новини

Подальша доля районів Хмельницької області

На Хмельниччину чекає черговий етап децентралізації – укрупнення районів області.

У Хмельницькому обговорили нові моделі адміністративно-територіального устрою на районному рівні. Круглий стіл на тему: «Формування нового районного поділу в Хмельницькій області» зібрав експертів, посадовців обласної влади, представників уже створених ОТГ та органів місцевого самоврядування.

Децентралізаційна реформа триває уже шостий рік, на завершальному етапі поки добровільне створення ОТГ. На часі питання укрупнення районів, що дасть змогу уникнути величезної кількості адміністративних витрат на утримання 20 райрад та апаратів адміністрацій, а також сформувати систему більш ефективного надання різноманітних послуг громадянам. Нові райони стануть адміністративно-територіальними одиницями, де будуть розташовані територіальні органи виконавчої влади – управління Нацполіції, соціального захисту, ДСНС, фіскальної служби.

«Треба насамперед зауважити, що райони в Україні були створені штучно у 1960-х роках. Причому створювали їх навіть не за кількістю населення, а за кількістю членів комуністичної партії. Через це з’явилися як невиправдано маленькі райони, так і райони, розтягнуті на 100 і більше кілометрів», – розповідає директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак.

Нові райони формуватимуться за межами новостворених громад на базі великих міст. На території району, округу, чи то повіту має проживати не менш як 150 тисяч мешканців, а самих людей повинні об'єднувати ще й культурно-історичні, етнічні чи ментальні цінності.

На сьогодні є три варіанти поділу Хмельниччини – створення трьох, чотирьох і п'яти територіальних одиниць замість нині існуючих 20 районів.

Перший варіант – утворення 3 районів: Хмельницького, Кам’янець-Подільського та Шепетівського. Він був запропонований Міністерством регіонального розвитку у 2018 році, але зрештою був відкликаний через те, що трьох районів недостатньо для ефективного адміністрування територій.

  

Другий варіант вважається найоптимальнішім. Законопроєкт «Про зміну меж районів Хмельницької області», який був зареєстрований групою народних депутатів Верховної Ради VIII скликання серед яких і Олександр Герега, передбачає утворення 5 районів: Кам’янець-Подільський, Хмельницький, Городоцький, Шепетівський та Старокостянтинівський.

Очевидними перевагами саме такої моделі адміністративно-територіального устрою є збалансований поділ за кількісними показниками – площі, чисельності населення, рівномірне розташування та доступність територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади. «Деякі громади, які входили до одного району, ввійдуть до різних, як, скажімо, передбачається щодо Маківської, Дунаєвецької міської та Дунаєвецької селищних ОТГ, які очікувано ввійдуть до Кам’янець-Подільського району, при цьому Смотрицька громада входитиме до Городоцького району», - розповідає консультант проєкту ПУЛЬС при Хмельницькому регіональному відділенні Асоціації міст України Дмитро Василенко.

  

У травні 2019 року Міжвідомча регіональна робоча група з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів області підтримати саме цей варіант адміністративного поділу.

Нещодавно було запропоновано альтернативний варіант, розроблений Центром політико-правових реформ. Він передбачає створення у Хмельницькій області чотирьої районів: Шепетівського, Староконстантинівського, Хмельницького та Кам’янець-Подільського.

  

Усі пропозиції, що звучали під час обговорення, будуть узагальнені та опрацьовані експертами проєкту. Їх думку враховуватимуть під час підготовки законопроєкту, що остаточно визначить, яким буде субрегіональний поділ Хмельниччини.

https://gerega.org.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт