Новини

Штрафи для бізнесу за порушення закону про РРО вдалося знизити

Верховна Рада України ухвалила законопроєкти №1073 та №1053-1, які передбачають введення програмних реєстраторів розрахункових операцій, їх фіскалізацію, а також підвищення відповідальності за порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій при здійсненні торговельної діяльності та наданні послуг.

Ці законопроєкти викликали дуже багато дискусій у парламентському Комітеті з фінансів, податкової та митної політики, де працює народний депутат України Олександр Володимирович Герега.

Попри позитив у вигляді запровадження програмних РРО, в законопроєктах №1073 та №1053-1 є зовсім непозитивні «кешбек» («стукацтво», яким можуть скористатися шахраї) та суттєве підвищення штрафів.

Зі свого боку, Олександр Герега доклав чимало зусиль для того, щоб переконати Комітет не запроваджувати «кешбек» і не підвищувати штрафи. До розробки змін до законопроєктів народним депутатом було залучено авторитетного в Україні експерта з юридичної фінансово-правової відповідальності професора, доктора юридичних наук Іванського А. Й., який надав письмовий науково-експертний висновок. Ґрунтуючись на цій позиції,Олександр Герега подав відповідні правки до другого читання.

«На жаль, попри обґрунтовані з юридичної та економічної точки зору докази, подані правки не були враховані повністю. Добре, що вдалося хоча б добитися зменшення розмірів штрафів в півтори разивід тих, які планувалось виносити на голосування, –зазначив Олександр Герега. – Втім, вважаю, що до цих законопроєктів ще потрібно повернутися, адже вже зараз чую багато обурених відгуків від бізнесу».

Згідно з законопроєктами, використання касових апаратів буде обов'язковим для фізосіб-підприємців з оборотом до 1 мільйона гривень. Наразі РРО зобов'язані використовувати ФОПи на єдиному податку 2–4 груп у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг з доходом понад 1 мільйона гривень на рік. Таким чином, після ухвалення законопроєктів з 1 січня 2021 року ФОПи на єдиному податку 2–4 груп будуть зобов'язані використовувати РРО.

Норма про «кешбек» набуває чинності з 1 жовтня 2020 року. Вона передбачає, що споживач, який здійснив покупку більш, як на 100 грн. та отримав чек, має можливість перевірити його на автентичність, і якщо з'ясується, що розрахунковий документ в електронній формі не переданий контролюючим органам, – написати скаргу, на підставі якої може бути призначена перевірка.

Якщо перевірка підтвердить, що продавець порушив порядок проведення розрахункових операцій, його оштрафують, а покупцю повернуть 100% вартості придбаних товарів.

Також із 1 жовтня 2020 року буде застосовуватися повний розмір штрафу за незастосування РРО або невидачу чека (100% від суми при першому порушенні та 150% при кожному наступному), які до цього застосовуються в обмеженому розмірі.

Автор: Крівцов О.О.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт