Новини

Україна стає ближчою до Європейського Союзу

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №1048, який спрощує митні процедури для сумлінних експортерів та імпортерів та наближує митне законодавство України до законодавства ЄС.

Законопроєкт №1048 передбачає запровадження в Україні інституту авторизованого економічного оператора (АЕО), який функціонує і в ЄС.

Народний депутат України Олександр Герега, який працював у Верховній Раді VIII скликання у Комітеті з питань податкової та митної політики, разом колегами протягом двох років працював над пропозиціями до законопроєкту про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів з перспективою їх подальшого взаємного визнання, що передбачено ст. 80 Угоди та є одним з основних базисів митного співробітництва між Україною та ЄС.

Вже у Верховній Раді XI скликання Олександр Герега разом з колегами з Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики продовжив доопрацювання цього законопроєкту.

Екс-голова Комітету з питань податкової та митної політики, народний депутат України Ніна Южаніна подякувала членам Комітету за плідну і сумлінну роботу і побажала новому складу профільного Комітету продовжити роботу над законопроєктом, щоб він скоріше став Законом України.

«Ми всі разом доклали максимум зусиль, працюючи над цим законопроєктом. Зараз ще треба доопрацювати деякі його положення, але досвід та професіоналізм моїх колег допоможе нам забезпечити стабільність Митного кодексу України щодо функціонування авторизованих економічних операторів в рамках ЄС, забезпечить участь українських АЕО у формуванні так званих безпечних ланцюгів постачання товарів та підвищить їх конкурентоспроможність на зовнішньому та внутрішньому ринках», – зауважив народний обранець Олександр Герега.

Даний законопроєкт тісно пов'язаний із законопроєктом №1082, який впроваджує в Україні в тестовому режимі єдину систему обміну транзитною інформацією, що згодом дозволить Україні приєднатися до системи спільного транзиту з Євросоюзом та деякими іншими країнами. Його народні депутати ухвалили в цілому.

Після завершення тестування електронної системи Україна зможе остаточно приєднатися до системи спільного транзиту з Євросоюзом та деякими іншими країнами з використанням нової комп’ютеризованої транзитної системи (New Computerised Transit System, NCTS). Це дозволить обмінюватися митною інформацією з тридцятьма п'ятьма країнами європейського регіону та підвищить ефективність використання системи аналізу ризиків.

https://gerega.org.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт