Новини

Вивчаємо кращі традиції району Рейніш-Бергіш

Представники молодіжного крила громадської організації «За конкретні справи» отримали можливість ознайомитись з управлінським самоврядуванням Німеччини.

Протягом чотирьох днів у травні активні, молоді та перспективні хмельничани були в місті Бон, мали нагоду побачити, як працює міська, районна та обласна структури Німеччини.

«Ні для кого не секрет, що наш лідер – народний депутат України Олександр Герега, чимало уваги приділяє саме молоді. Робота з підростаючим поколінням – це вклад у розвиток держави. Тому було прийняте рішення дати можливість перспективним представникам Хмельниччини ознайомитись з роботою управлінців Німеччини. Насправді наша делегація складалась, як із тих, хто ще не має досвіду роботи, так і тих, хто вже працював в органах державної влади. Саме через це у нас виходили досить цікаві діалоги з німецькими колегами», – відзначила голова депутатської фракції політичної партії «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ» Хмельницької обласної ради Уляна Ткаченко.

Розпочали знайомство з районною владою. Привітний та енергійний глава адміністрації району Рейниш-Бергіш пан Зантельманн надав загальну інформацію про роботу управління. Зокрема, його здивувала зацікавленість молоді в темі державного управління.

«У наших органах влади немає людей, які молодші тридцяти років, навпаки – чим досвідченіша людина, тим вона більше розуміється у справах. Відтак, у нас більшість людей – це ті, яким вже за 60 років. Щоправда гендерної рівності дотримуються. Серед місцевих депутатів є, як чоловіки, так і жінки», – зазначив пан Зантельман.

  

60 мільйонів євро – саме стільки складає річний фонд заробітних плат державних службовців в районі. За підрахунками подолян, в місяць вони отримують не так вже й багато – 1200 – 1500 євро. На питання щодо розподілу коштів – все досить просто та логічно: комуни (маленькі населені пункти) мають свій бюджет, вони підпорядковуються округам, ті в свою чергу – Ландтагам. Тож, якщо є малозабезпечені комуни, округи беруть їх на свої поруки, а якщо не вистачає фінансів на нагальні потреби – піднімають податки. Відтак населення швидко наповнює бюджет. «На сьогоднішній день ми міркуємо над тим, як підняти заробітну плату лікарям», – поділились представники адміністрації району.

«Звісно, для нас, українців – це колосальні гроші, однак, життя в Німеччині теж не надто дешеве. Навіть місцева влада не завжди впевнена в тому, чи вистачить зібраних коштів на місяць. Нас здивувало те, що найменша заробітна плата у медичного персоналу, хоча на перший погляд, тут все досить якісно та оперативно. Загалом, якщо говорити про соціальний захист населення, то різницю з Україною видно неозброєним оком. При 6-7% безробіття – соціальні виплати, допомоги, житло не дають людям відчувати себе непотрібними. Що ще більше дивує – це нестача ІТ-персоналу. Кажуть, цій професії тут приділяють досить мало уваги, тому й оплата праці різниться», – відзначає представник делегації Ірина Сопілко.

Приємно вразив і Ландтаг у Дюссельдорфі – це Парламент федеральної землі, в порівнянні як наша обласна адміністрація разом з радою. Тут працює 181 обранець. Всі вони також поділені на фракції. До Ландтагу на засідання може зайти будь-хто з громадян, однак, спочатку він проходить огляд та перевірку документів та речей. Простора зала дає можливість бачити абсолютно кожного депутата та керівника чи міністра. Повна довіра і жодних прихованих інтересів – те, що дає можливість працювати відкрито. Одним словом, чимало цікавих деталей ми помітили під час екскурсії Ландтагом. Найбільше здивувало українців – відсутність системи голосування, не те, щоб зовсім – тут вона досить специфічна.

«Як бачите, робоче місце депутата досить відкрите та зручне, тут так розміщені столи, що візуально абсолютно всі – рівні, а відтак, з погляду психології, жодних тисків бути не може. На столі кожного місцевого парламентаря є лише мікрофон, більше жодних кнопок немає. А голосування у нас проходить інакше – ми маємо троє дверей з сесійної зали «За», «Проти» та «Утримався», а, отже, рахуємо по ногах. Таким чином, переконати, що результати були іншими просто неможливо», – розповів представник парламенту.

Хмельничани не приховували здивувань, їх вразив спосіб прийняття рішень, кількість обранців. Депутат Хмельницької обласної ради Уляна Ткаченко яка має досвід роботи в раді,  запевнила:

«Нас насправді вражає рівень довіри між обранцями та виборцями. Кожен може внести свої пропозиції та прослідкувати, як вони втілюються в життя. Сама ж процедура прийняття рішення – це неймовірно цікава річ. В той час, коли ми витрачаємо тисячі гривень на облаштування робочих місць депутатів системами голосувань, картками – вони голосують або руками, або ногами. Так, це звучить досить дивно, але воно працює. Я не впевнена, що така система зможе запрацювати і в нас в Україні, однак, вважаю, що це зекономило б гроші на більш необхідні речі для суспільства».

Українці завжди цікавилися всім, що відбувається навколо них. Хмельничани – не виключення, тож намагались вникнути у кожен нюанс. Зокрема, досить цікавою та різносторонньою стала зустріч з представниками однієї з найбільших парламентських груп – «Вільна демократична партія Німеччини». Пан Лоренц Дойч розповів українським колегам про загальну структуру їхньої організації, культурні традиції.

«Звісно, приємно чути, що в Німеччині досить багато уваги приділяють культурі, історичним пам’яткам. Частина з них фінансується бюджетними коштами, але є й такі, які передають у приватну власність на умовах вільного доступу, як туристів, так і представників нації з метою повного збереження архітектури. Приділяючи увагу історичній спадщині на рідній Хмельниччині, ми також зберігаємо її для наступних поколінь, створюємо нові об’єкти – різниця в тому, що нам бракує коштів на все й одразу, але впевнена, що нам є над чим працювати», – відзначила голова Летичівської районної ради Альона Хавхун.

Зокрема, «Вільна демократична партія», як і політична партія «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ» на Хмельниччині, має свій молодіжний напрямок. Пан Олександр радо розповів про головні напрямки роботи:

«Ми об’єднали навколо себе більше 3000 представників молоді. Адже ми розуміємо, що у різних поколінь – різні мислення. Тому у дискусіях, переговорах та під час зустрічей ми випрацьовуємо щось єдине, яке подобається усім. Таким чином, ми зацікавлюємо молодь брати участь у житті нашої землі. Якщо ж говорити про партійну приналежність, то молодіжний напрямок – це зовсім інша структура, ніхто з депутатів, партій не може нав’язувати нам своє бачення, або ж керувати нами – всі на дружній співпраці».

Молодіжний напрямок на Хмельниччині розвивається вже більше п’яти років. Це і спортивні заходи, студентські проекти з розбудови краю, театралізовані та співочі дійства. Одним словом, делегації з Хмельниччини теж було чим здивувати представників Німеччини.

  

«Ця поїздка стала для нас стимулом для майбутньої роботи. Наша команда під час подорожі, ще більше об’єдналася, в нас з’явилися нові проекти та бажання рухатися вперед. В Німеччині, як і в Україні, приділяється увага молоді. Звісно, для себе ми почерпнули чимало нового, але потрібно було бачити очі німців, які дивилися нашу презентацію. Приємно, що вони відзначили нашу роботу, наш вклад у майбутнє України. За традицією, ми обмінялися контактами, аби підтримувати зв'язок, також запросили до нас у гості, щоб разом розпочати нові проекти, які принесуть лише користь нашій Хмельниччині, Україні, Німеччині», – відзначила представник молодіжного напрямку організації «За конкретні справи» Людмила Сидорова.

  

«Звісно, в перервах між зустрічами знаходили й час на прекрасне – неймовірний пейзаж Дюссельдорфа вся делегація спостерігала із Рейнської вежі. Тут все відкрилось, мов на долоні – дві частини міста та неймовірна могутня річка Рейн. Місто Бонн делегації нагадало вузенькі вулички українського Львову, щоправда, українській душі не вистачало метушні, молодіжних компаній та вуличних гуртів. В Німеччині життя досить спокійне, чого не можна сказати про тутешні фестивалі, відомі всьому світу».

Обмін досвідом – це завжди взаємозбагачення.

Автор: Юлія Кучер

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт