Новини

Асоціація ОТГ Хмельниччини: спільні проблеми вирішуємо разом

21 серпня за участі голови Хмельницької обласної ради Михайла Загородного та голови Хмельницької облдержадміністрації Вадима Лозового відбулася робоча нарада Асоціації об’єднаних територіальних громад краю, яку провела заступник голови Асоціації ОТГ області, міський голова Дунаєвецької ОТГ Веліна Заяць.

У нараді взяли участь голови та представники сільських, селищних, міських об’єднаних територіальних громад, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації та установ і організацій центральних органів виконавчої влади.

Мета робочої наради – отримання практичних результативних рекомендацій щодо вирішення проблемних питань, з якими стикаються у своїй роботі працівники об’єднаних територіальних громад.

Як зазначив голова обласної ради Михайло Загородний, попри те, що область є одним з лідерів у державі процесу децентралізації, об’єднані територіальні громади стикаються з багатьма проблемними питаннями у своїй діяльності.

«Основними надходженнями до місцевих бюджетів є плата за землю та податок з фізичних осіб. Об’єднані територіальні громади повинні організувати діяльність таким чином, щоб максимально використати усі можливості наповнення місцевого бюджету, відшукати невикористані резерви, започаткувати нові проекти задля розвитку громади», – наголосив посадовець.

Подібні робочі наради, як сьогодні, на переконання очільника обласної ради, покликані допомагати керівникам громад мобільніше та ефективніше орієнтуватися у законодавчих можливостях та власних повноваженнях.

З інформацією про стан справ щодо виконання доручення уряду «Щодо передачі земель за межами населених пунктів в управління ОТГ» виступив виконуючий обов’язки начальника Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Антон Лобунько.

За словами доповідача, до 1 грудня 2018 року Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області планується передати орієнтовно 95,8 тис. га земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

До складу земель, які планується передати у комунальну власність об’єднаних територіальних громад входять всі землі державної власності сільськогосподарського призначення. Після завершення інвентаризації площі земельних ділянок, які передаються у комунальну власність можуть бути уточнені.

На сьогоднішній день, як сказав Антон Лобунько, передано 17 об’єднаним територіальним громадам (Красилівській, Наркевицькій, Солобковецькій, Меджибізькій, Антонінській, Ганнопільській, Понінківській, Гуківській, Баламутівській, Маківській, Війтовецькій, Смотрицькій, Староушицькій, Вовковинецькій, Колибаївській, Крупецькій та Олешинській) в комунальну власність 21,967 тис. га (з них проінвентаризовано – 10,581 тис. га) земель державної власності сільськогосподарського призначення.

За станом на 01.08.2018 р., 13 об’єднаних територіальних громад готові до передачі в комунальну власність загальною площею – 39,257 тис. га. Зокрема, це Слобідсько-Кульчієвецька, Судилківська, Дунаєвецька селищна, Сатанівська, Китайгородська, Лісовогринівецька, Гвардійська, Гуменецька, Волочиська міська, Ленковецька, Полонська міська, Берездівська, Старосинявська ОТГ. У серпні поточного року готується для передачі в комунальну власність 4 ОТГ (Городоцька міська, Грицівська, Чемеровецька селищна, Дунаєвецька міська) загальною площею 16,286 тис. га.

Чимало запитань в учасників зібрання до доповідача було саме щодо механізму передачі земель у комунальну власність. Актуальними були питання виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції, щодо виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства тощо.

  

Про виконання та наповнення місцевих бюджетів поінформував директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич, який акцентував увагу присутніх з відповідальністю підходити до наповнення місцевих бюджетів.

Заступник начальника управління регіонального розвитку та будівництва ОДА Світлана Пасічник поінформувала про освоєння об’єднаними територіальними громадами державної субвенції на розвиток інфраструктури та реалізацію проектів.

Ті озвучені питання, на які не могли однозначно відповісти доповідачі, оформлені як протокольні доручення. Опрацьовані пропозиції будуть надіслані об’єднаним територіальним громадам для подальшого керівництва в роботі.

Джерело: http://km-oblrada.gov.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт