Новини

Андрій Шинькович: тіньова економіка розкладає і знищує країну

За даними Международного валютного фонду, 44,8% економіки України знаходиться в тіні. Як утричі скоротити цей показник розповів на зустрічі з представниками коаліції "За детінізацію" народний депутат, автор законопроекту №8089 Андрій Шинькович.

Коротку відповідь на це питання, за словами Шиньковича, можна побачити на фото. На його думку, зниження основної ставки ПДВ до 16% разом з проведенням реформи Державної фіскальної служби (ДФС) та ліквідацією зловживань спрощеною системою оподаткування скоротить тіньову економіку країни до рівня 15%.

- Про зловживання навколо ПДВ говорять досить часто, але чому, на вашу думку, зниження ставки до 16% покращить ситуацію?

- Незважаючи на активну роботу Мінфіну і ДФС в наведенні порядку в цьому питанні і блокування ризикових податкових накладних в СЕА ПДВ діюча висока ставка в 20% сприяє пошуку схем оптимізації. З'являються все нові витончені схеми, що дозволяють мінімізувати сплату ПДВ у вигляді так званих "галузевих скруток", послуги яких все одно коштують дешевше (10-12%), ніж повна сплата цього податку до бюджету. Ефективна боротьба з цим явищем можлива тільки шляхом руху назустріч бізнесу і зниження ставки ПДВ до 16% і одночасним покращенням адміністрування. 

З цією метою в законопроекті 8089 ми передбачили основну ставку ПДВ на рівні 16% і, на думку багатьох експертів, це призведе до детінізації та збільшення реальних надходжень від податку на додану вартість, оскільки ризики перевищать економічну доцільність застосування схем оптимізації. При цьому запропоноване зниження ставки ПДВ до 16% не суперечить Директиві Ради Європи "Про спільну систему податку на додану вартість", якою передбачена мінімальна стандартна ставка ПДВ у розмірі 15%.

- Ви позиціонуєте законопроект №8089 як такий, що відповідає практиці ЄС, але такого низького ПДВ (16%) немає ні в одній країні Європейського союзу?

- Подивіться на загальний податковий тягар бізнесу в країнах ЄС, особливо в Прибалтійських країнах, Болгарії або сусідніх Росії, Казахстані та Грузії, адже він нижчий, ніж в Україні. Якщо говорити конкретно про ПДВ, то, наприклад, в Швейцарії основна ставка ПДВ становить всього 8%. У тому ж Казахстані єдина ставка ПДВ становить 12% і там вже давно забули про всі схеми оптимізації, які досі діють в Україні.

- Навіть у разі детінізації цього головного податку напевно будуть втрати бюджету від зниження ставки ПДВ до 16%? Які компенсатори ви пропонуєте?

Якщо рахувати в лоб, то втрати бюджету від зниження ПДВ складуть близько 80 млрд грн. З більш ніж трильйона гривень в тіні близько 200 млрд гривень недопоступає в бюджет від несплати тіньового ПДВ.

На думку експертів, навіть при нинішній роботі ДФС зниження основної ставки ПДВ з 20% до 16% призведе до різкого скорочення зловживань у цій сфері та втрати бюджету стануть мінімальними. Якщо в ДФС проведуть конкурси, та на керівні посади територіальних органів прийдуть нові чесні працівники з високою ЗП, то надходження в бюджет, в тому числі від нового зниженого ПДВ збільшаться.

Нещодавно проведене дослідження експертів РПР показало, що необхідно терміново реформувати ДФС і переглянути спрощену систему оподаткування. Про це ж говорить дослідження "Німецької консультативної групи".

Тому головним компенсатором, який передбачений в законопроекті 8089, є ліквідація масштабних зловживань спрощенки. Приведення даного питання до Європейських стандартів збільшить надходження до бюджетів до 100 млрд грн на рік, які можна направити на розвиток якісної мережі доріг та медицини. Зниження ПДВ на 4% також знизить ціни на більшість товарів, що приємно обрадує споживачів і скоротить інфляцію.

- Розширення фіскалізації і тема касових апаратів дуже непопулярна в середовищі підприємців. Як ви збираєтеся подолати опір малого бізнесу?

- Ви хочете звернути з Європейського вибору нашої країни? Законопроект 8089 взагалі не говорить про тотальне розширення фіскалізації. Мова йде про приведення спрощеної системи оподаткування у відповідності з Європейськими стандартами. Вважаю, що після 8089 необхідно прийняти цілісний документ у вигляді "Ліберального податкового кодексу".

Малий бізнес з реальними оборотом до 1 млн грн на рік законопроект 8089 не стосується і касовий апарат ставити першій групі не доведеться, також не передбачається ніякого бухгалтерського або товарного обліку для всіх ФОП-єдинників. Але покажіть мені магазин, що перевищує 20 кв. м, з оборотом до 1 млн грн на рік?

- Яким чином законопроект 8089 вплине на діяльність приватних підприємців?

- На початку становлення економіки незалежної України з метою створення спрощеної системи оподаткування було насамперед дати роботу людям які масово потрапляли під скорочення з неефективних держпідприємств, а також сприяння розвитку реального малого підприємництва з невеликими річним обсягом виручки в сегментах роздрібної торгівлі на ринках і надання дрібних послуг населенню У той час мало хто з депутатів міг припустити, яку міну вони заклали у розвиток тіньової економіки.

Не досконало прописані види діяльності для суб'єктів спрощеної системи і відсутність реальної можливості перевірити справжні обороти (для цього у всьому світі служить касовий апарат, від якого влада звільнила весь "малий" бізнес) призвели до великих зловживань з боку великих компаній.

Спрощенку почали масово використовувати власники великого бізнесу з метою податкової оптимізації, а також з метою легалізації продажу товарів, ввезених на територію України контрабандним шляхом. Далеко за прикладами ходити не треба, достатньо відвідати будь-торговий центр навіть у центрі столиці і купивши шубу, шкіряні або ювелірні вироби виявити, що нефіскальний чек виданий від підприємця-платника єдиного податку (і це в кращому випадку).

- Хтось справді вірить, що оборот такого підприємця становить близько 80 тис. грн на місяць (за законом річний оборот не повинен перевищувати 1 млн грн на рік, щоб не ставити касовий апарат)?

- Судячи по чергах у каси, деякі такі підприємці роблять оборот 80 тис. грн на годину, а є й такі мережі магазинів, які використовуючи спрощенку, продають на кілька мільйонів гривень на годину. Всі ми звикли отримувати в ресторані за два чека, фіскальний на алкоголь (підакцизні товари не можуть продаватися спрощенцями) і нефіскальний від ФОП. Хіба це нормально для країни, позначила свій Європейський вибір? Коли реально працює один і той же бізнесмен, але юридично оформлений бізнес на різних ФОП, то метою цього є виключно податкова оптимізація і нічого більше.

- Що конкретно передбачає законопроект 8089 в питанні реформування спрощеної системи оподаткування?

- Неодноразово проведені дослідження з питань можливого зловживання спрощеною системою оподаткування показали, що ФОП на єдиному податку, які здійснюють діяльність у торговельних об'єктах площею понад 20 квадратних метрів, завдяки відсутності можливості контролю реального обороту готівкової виручки перевищують гранично допустимі обсяги річного доходу в 1,5 млн гривень для другої групи платників єдиного податку і лише в дуже рідкісних випадках підприємці переходять на загальну систему оподаткування.

Дослідження також свідчать про широке використання фізичних осіб-підприємців третьої групи платників єдиного податку з метою оптимізації оподаткування при виплаті заробітної плати, а також з метою виведення готівки для різних "сірих" потреб бізнесу, в тому числі на хабарі. Для того, щоб економити на податках компанії укладають зі своїми працівниками договори послуг, як з приватними підприємцями (ФОПами).

Слід зазначити, що законопроектом № 8089 не збільшується податкове навантаження у вигляді підвищення ставок єдиного податку і це важливий момент для реального малого бізнесу. Другий важливий момент – це залишаються незмінними суми доходів підприємців першої та другої групи.

Також хочу підкреслити, що ніхто не намагається втручатися в господарську діяльність чи обмежити її, мова йде тільки про застосування тієї чи іншої системи оподаткування і не більше.

Однак з метою припинення схем оптимізації з використанням спрощенки та виведення з тіні реального великого бізнесу, що зловживає використанням платників єдиного податку пропонуються наступні позиції:

  1. Першу групу ФОП залишити без змін;
  2. Спрощену систему оподаткування 2-ї групи зберегти тільки в разі, якщо площа торгового об'єкта не перевищує 20 кв. м;
  3. З урахуванням досвіду Литви конкретний перелік товарів і послуг, який дає право бути платником єдиного податку 2-ї групи повинен бути затверджений Кабміном.
  4. Заборона перебування на спрощеній системі оподаткування для всіх суб'єктів, що здійснюють торгівлю підакцизними товарами, ліками, ювелірними виробами, складною побутовою технікою, шкіряними виробами і хутром;
  5. Також платникам першої та другої групи забороняється займатися оптовою торгівлею і посередництвом в оптовій торгівлі;
  6. Ліквідувати третю групу платників єдиного податку, оскільки затверджений Кабміном перелік послуг може здійснювати і 2 група в тому числі і для підтриємств;
  7. Заборона бути платником єдиного податку другої групи для ФОП, що здійснюють діяльність з можливістю переходу на другу групу для фізичних осіб-підприємців, які відповідають вимогам для такої групи;
  8. Заборона бути платником єдиного податку другої групи для ФОП здійснюють діяльність з роздрібного продажу товарів або в сфері ресторанного господарства або з надання послуг більш ніж в двох торгових об'єктах, і першої групи - для ФОП, які здійснюють продаж товарів більш ніж з трьох торгових місць на ринках, оскільки здійснення діяльності одним підприємцем в більшій кількості торгових об'єктів має ознаки мережевого бізнесу;
  9. Передбачається необхідність внесення в реєстр платників єдиного податку додаткових відомостей про всі місця ведення підприємницької діяльності ФОП-платником єдиного податку;
  10. Уточнення положень про можливості переходу з першої групи в другу групу спрощеної системи оподаткування та питань переходу з другої групи на загальну систему оподаткування;
  11. Зобов'язання Кабміну розробити єдиний вид фіскального чека з QR-кодом, за яким будь-який споживач зможе перевірити наявність чека в базі ДФС, тим самим сприяючи скороченню тіньової економіки і додатково захищаючи себе від покупки фальсифікованого алкоголю, ліків та інших товарів.

Одночасно посилюється відповідальність продавця за невидачу фіскального чека, з першого ж разу штраф 200% від вартості покупки (сьогодні штраф в 1 грн нікого не лякає). Особливо актуально це питання вирішити у світлі законопроекту про так звані "кешбеки" (6757 і 6759), при реалізації якого кожен покупець зацікавлений перевіряти отримані чеки;

- Чи не станеться так, що деякі підприємці свій 100 метровий магазин розділять на 5 різних ФОП по 20 метрів?

 - У законопроекті 8089 чітко розписано про те, що торговий об'єкт 20 метрів повинен мати окремий вхід і бути розділений з сусідами високою перегородкою, тому зловживати тут не вийде.

- При переході підприємців на загальну систему оподаткування наскільки виростуть їхні витрати?

- На сьогоднішній день швидко і недорого можна зареєструвати юридичну особу або фізичну особу-підприємця на загальній системі оподаткування і судячи з рекламних оголошень ведення бухгалтерського обліку на дому для ТОВ лише на 500 грн в місяць дорожче, ніж для ФОП. Касовий апарат продають від 4500 грн і щомісячні витрати на нього не перевищують 400 грн.

Навіть для найчесніших підприємців, які ведуть свою діяльність через торгові об'єкти площею більше 20 квадратних метрів, ці витрати не перевищують 1-3% від їх загальних інвестицій у свій бізнес. Адже для того, щоб відкрити такий павільйон або магазин необхідно повісити вивіску, зробити ремонт, купити торговельне обладнання, отримати всі дозволи на торгівлю, оплатити оренду і нарешті купити товар у постачальника... Гарною підмогою для малого бізнесу може стати фактично безкоштовно купівля касового апарату (Законопроект 7281) за рахунок зменшення сум єдиного податку до сплати.

Нещодавно в посольстві Німеччини відбулася зустріч учасників нашої Коаліції "За детінізацію" з уповноваженим представником уряду Німеччини Георгом Мільбрадтом з питань реформ в Україні, на якій, окрім важливих питань децентралізації, він підтримав ідею так званого "Кешбека", при якій споживач стане зацікавлений перевіряти видані чеки. Георг також розповів про запровадження в Італії великого штрафу на покупця, який не вимагає фіскальний чек. Ви згадали про Кешбек, коли на ваш погляд його приймуть?

Мені дуже приємно, що такі поважні політики як Георг Мільбрадт консультують та допомагають розвивати економіку України. Безумовно, ви не знайдете в Німеччині жодного магазину, який не видає фіскальні чеки. Італійський досвід важко застосувати в Україні, так як штрафи на споживача - це дуже радикальний спосіб вирішити цю проблему.

Популярну ідею "Кешбеків" підтримали в Міністерстві фінансів і, наскільки мені відомо, ціла група в Мінфіні активно працює над цим питанням. Ми будемо тільки раді, якщо Мінфін запровадить такий ефективний механізм, який швидко змусить всі магазини видавати фіскальні чеки.

- Що ви можете розповісти про інші законопроекти 7142, а також 6755 і 6756 (так звані "Піджаки" і "Посилки")?

- Законопроект 7142 насилу намагається витягнути перший автор і колега Микола Фролов, ідеї в ньому дуже правильні, але стосуються лише деяких категорій ризикових товарів - електроніки, ювелірки та ліків. Ні в кого з експертів немає сумнівів, що ці галузі в першу чергу треба виводити з тіні, і незважаючи на те, що 7142 лише зобов'язує спрощенців продавців цих товарів застосовувати РРО та мати документи про походження придбаного товару, якісь "псевдозахисники" малого бізнесу проводять інформаційні атаки на Фролова.

Ідеї, закладені в 6755 і 6756 з невеликими змінами вже прийняті парламентом і підписані президентом. Зупинка "Піджаків" переросла в псевдомітинги на кордонах, організовані досвідченими контрабандними ділками. Схема щодо посилок контрабанди, при якій сотні фур з товарами на підставних осіб щодня перетинають кордон на жаль, як і раніше працює, багато ці товари ви можете зустріти у відомих інтернет-магазинах і на вітринах магазинів. Більш того внаслідок зупинки "Піджаків" посилочна схема різко набрала обертів.

Прийнятий законопроект 150 євро за три посилки в місяць в даний момент не працює, з тимчасової технологічної причини складності адміністрування і відкладено на рік... Також, на жаль, різко зросли обсяги внутрішньої контрабанди, при якій декларування не цим кодом за заниженим інвойсом стало повсюдним явищем. В цьому питанні ніякі закони не допоможуть, необхідно, як я вже розповів, набір за конкурсом нових керівників територіальних ДФС.

Хочу зазначити, що прийняття та реалізація запропонованого законопроекту 8089 вкрай необхідна для України. Виведення економіки з тіні можливе тільки завдяки руху зустрічними курсами, з одного боку реформувати ДФС і спрощену систему оподаткування, з іншого – зниження ставок податків.

Це сприятиме розширенню бази оподаткування та легалізації обороту тіньових готівкових коштів, руйнування схем ухилення від сплати податків, вирівнюванню умов економічної конкуренції та створення сприятливого бізнес-середовища. Довіра до ДФС і в цілому до влади з боку бізнесу різко виросте і тоді необхідно провести добровільне декларування та амністію капіталів за аналогією успішного Італійського досвіду у 2001 році, і про це ви прочитаєте в нашому новому законопроекті, про який поговоримо вже в інший раз.

Михайло Круглов журналіст, спеціально для РБК-Україна

Джерело: https://daily.rbc.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт