Новини

2017 рік: звітує Дунаєвецький міський голова В. В. Заяць

Звіт Дунаєвецького міського голови Веліни Заяць
про діяльність виконавчих органів Дунаєвецької міської ради
за 2017 рік

Шановні депутати міської ради, працівники органів місцевого самоврядування, представники громадськості міста, дунаєвчани!

Відповідно до пункту 7 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», я звітую перед вами про роботу, проведену у 2017 році. З впевненістю кажу вам, що ті випробування, які випали на долю нашої громади у 2017 році, команда Дунаєвецької міської ради з честю витримали і сьогодні я можу сміливо похвалитись нашими здобутками.

Переповнений зал говорить про вашу активну життєву позицію, про те, що ви не байдужі до долі нашої громади. Я вдячна всім, хто прийшов почути мій звіт про зроблене у минулому році. У залі я бачу переважно тих, хто не стояв осторонь розвитку, а допомагав вирішувати проблеми, підставляючи власне плече. Ви і є авторами тих позитивних змін, які відбулися торік.

Частину зробленого ви побачили у відеозвіті, – більшість ви бачите на вулицях, у школах, дитсадках, спортивних майданчиках та інших об’єктах. Стан справ у громаді прямо залежить від налагодженої командної роботи фахівців та їх взаємодії з громадськістю. Такий місток між апаратом, виконкомом міської ради і жителями нам вдалося налагодити при взаємодії з депутатським корпусом та старостами, які є центральними фігурами в старостинських округах.

Ми керувалися принципом відкритого діалогу: проблемні питання обговорювали з жителями на зустрічах, консультаціях, громадських слуханнях, звітах у всіх старостатах.

Як голова громади, значну увагу я приділяю своєчасному розгляду звернень громадян.

Від громадян надійшло1630 звернень, з них108 – колективні.

Найбільше, 1113, або 69 % звернень надійшло з питань соціального захисту населення (надання одноразової грошової допомоги). Відповідно до прийнятих програм, громадянам понад 950 тис. грн., що на 382 тис. більше, ніж у 2016 році.

168 звернень, що становить 10% від загальної кількості, стосувались комунального господарства (ремонти покрівель, влаштування прибудинкових територій, відновлення вуличного освітлення, ремонти вулиць та доріг, обрізки дерев).

Мною особисто проведено 77 прийомів громадян, 27 з них - в старостинських округах. Прийнято 177 громадян.

Позитивно вирішено 1499 звернень, що становить 95%.

У 2017 році на адресу міської ради надійшло 3328 листів, що на 495 більше, ніж у 2016 році, в тому числі від:

  •          Верховної Ради України, народних депутатів України, депутатів всіх рівнів, Кабінету Міністрів України – 10;
  •          обласної та районної рад – 67;
  •          обласної та районної держадміністрацій – 522;
  •          правоохоронних органів­ – 198;
  •          політичних партій, громадських організацій, рухів, асоціацій та профспілок – 17.

Відправлено вихідної кореспонденції – 2482, видано 675 довідок, підготовлено та направлено 335 відповідей на звернення. Крім того у селах старостами видано довідок різного змісту – 20 тис. 61, доручень – 1 тис. 405, складено 527 заповітів.

Надійшло 48 запитів на публічну інформацію на які надано відповіді згідно чинного законодавства.

У 2017 році відбулися зміни у складі депутатського корпусу міської ради. Нові обличчя з’явились від Дунаєвецької районної партійної організації Аграрної партії України – це Тімош Микола Васильович, від політичної партії Дунаєвецької районної партійної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» – Срюбко Олександр Олександрович; від Дунаєвецької районної організації політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» – Бакуліч Юрій Володимирович.

Рада працювала стабільно і послідовно, відповідно до Конституції та законів України, забезпечуючи розвиток громади за пріоритетними напрямками, розв’язуючи поточні питання життя громади, не перетворюючись на арену політичного протистояння.

У 2017 році було проведено18 спільних та 15 профільних засідань постійних комісій, які забезпечували попереднє вивчення та розгляд сесійних питань, з орієнтиром на кінцевий результат. Скликано 15 сесій, з них 10 позачергових, розглянуто 357 питань, прийнято 346 рішень, розглянуто 17 депутатських звернень та запитів, з яких шість підтримано та направлено до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

На сесіях затверджено:

  •          нову редакцію Регламенту Дунаєвецької міської ради;
  •          Стратегію розвитку та план соціально-економічного розвитку Дунаєвецької міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2020 роки;
  •          Положення про Раду підприємців;
  •          нову редакцію Положення про старосту об’єднаної територіальної громади;
  •          програму енергоефективності та енергозбереження Дунаєвецької міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2020 роки;
  •          програму організації громадських робіт на 2017 рік;
  •          програму забезпечення виконання повноважень управлінням соціального захисту населення Дунаєвецької РДА щодо реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення на 2017-2018 роки;

Внесено зміни до 3-х програм: цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природнього характеру; забезпечення пожежної безпеки населених пунктів і об’єктів усіх форм власності; надання фінансової підтримки хворим району нефрологічного профілю на 2016-2017 роки.

Проекти рішень, рішення, відомості щодо поіменного голосування з питань які розглядались на пленарних засіданнях публікуються на офіційному веб-сайті міської ради.

Аналізуючи роботу виконавчого комітету, хочу зазначити, що за звітний період було забезпечено належне виконання власних та делегованих повноважень. Відбулося 13 засідань виконавчого комітету, на яких прийнято 190 рішень, з яких 99 стосується особистих питань громадян. На засіданнях виконкому слухались питання про роботу дошкільних, позашкільних навчальних закладів та комунальних установ.

Було затверджено:

  •          черговість громадян, що перебувають на квартирному та кооперативному обліках;
  •          порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення ;
  •          тимчасовий порядок видачі довідок громадянам центром надання адміністративних послуг.

Також розглядались питання про:

  •          організацію роботи зі зверненнями громадян;
  •          встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги;
  •          реалізацію спільного Проекту «Відкрите Місто»;
  •          підготовку комунальних підприємств міської ради до роботи в весняно-літній та осінньо-зимовий періоди;
  •          проведення оздоровчої літньої кампанії.

Мною, як міським головою, підписано 432 розпорядження з основної діяльності та 486 з кадрової роботи.

Відповідно до структури штатна чисельність працівників затверджена у кількості 79 штатних одиниць, з яких: 64 – посадові особи місцевого самоврядування, з них 27 старост, 10 - службовців, 5 - обслуговуючий персонал.

Структура виконавчих органів міської ради складається з 2 управлінь та 1 відділу. В громаді працюють 4 комунальних підприємства, 6 – установ, 5 –закладів.

У 2017 році відбулось 6 засідань конкурсної комісії для проведення відбору кандидатів на заміщення вакантних посад посадових осіб місцевого самоврядування, в яких взяли участь 15 осіб, з них 6 рекомендовано для призначення на відповідні посади.

В грудні проведено атестацію 24-х посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Протягом року проведено 52 наради з заступниками та начальниками відділів, 55 – з керівниками комунальних підприємств, 52 – з керівниками установ та закладів, 24 апаратних наради, 24 скайп-наради зі старостами, 8 нарад-зустрічей з підприємцями, 12 – з сільгоспвиробниками, 6 – з духовенством, 5 – з громадськими організаціями.

Посадові особи міської ради протягом року підвищували свої професійні навички у Хмельницькому центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, брали участь у виїзних семінарах та практикумах при Центрі розвитку місцевого самоврядування у м. Хмельницькому.

Протягом 2017 року я брала участь у роботі Академії Лідерства, форумах малих міст України, семінарах-тренінгах щодо моніторингу процесу і впровадження стратегії місцевого розвитку, у очній сесії школи місцевого самоврядування DESPRO, у засіданнях круглого столу на тему «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні», у засіданнях Ради Регіонального розвитку під головуванням Президента України Петра Порошенка, у нараді під головуванням Президента України з питань реформування сільської медицини, у міжнародній конференції «Кращі практики надання адміністративних послуг в малих громадах України, Вірменії, Грузії, Молдови», у загальних зборах та нарадах правління Асоціації об’єднаних територіальних громад за участю прем’єр міністра України Володимира Гройсмана, у роботі проекту програми візиту переможців конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» у Республіці Литва.

Саме участь у таких заходах дають поштовх до впровадження передових практик та інновацій в нашій громаді: поводження з твердими побутовими відходами, використання енергозберігаючих технологій, відновлювальної енергії, покращення якості надання адміністративних послуг, дизайну міста та населених пунктів, згуртування громади.

Плідною є співпраця з обласною та районною радами, обласною та районними державними адміністраціями.

Сьогодні я дякую голові Дунаєвецької РДА – Олександру Бернашевському, Голові ОДА – Олександру Корнійчуку та його заступникам Володимиру Калініченку та Валерію Олійнику, бо саме адміністрації стояли у витоках об’єднання громад.

Дякую голові районної ради – Ользі Михальській, голові обласної ради – Михайлу Загородньому та його заступнику – Неонілі Андрійчук за мудрі рішення депутатських корпусів на благо громад.

Дякую директорам Департаменту фінансів – Сергію Пенюшкевичу та Департаменту освіти – Олегу Фасолі за тісну співпрацю та надання консультацій у відповідних галузях.

Дякую директору Центру розвитку місцевого самоврядування – Сергію Яцковському, керівнику проекту DESPRO – Оксані Гарнець та експерту проекту SKL Айдеру Сейтосманову за допомогу у побудові «вектору» розвитку громади, направленого на європейські стандарти.

Виконавчим комітетом міської ради спільно з громадськими організаціями та активними громадянами проводяться заходи щодо реалізації Стратегії розвитку ОТГ Дунаєвецької міської ради на період до 2020 року: вивчаються потреби населення, визначаються шляхи вирішення проблем, проводиться щоденна робота, направлена на досягнення стратегічних цілей та аналізуються результати. Для розвитку та підвищення спроможності економічного потенціалу громади розробляються інвестиційні проекти.

Результатом діяльності стало реалізація міні-проектів: «Моя громада – мій добробут» за підтримки проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування (Пульc)», «Мистецька скарбничка» за підтримки проекту «Успішні локальні громади» (Фонд «Освіта для демократії» (Варшава, Польща)), «Молоде покоління громади» за підтримки благодійної організації Благодійний фонд «ПроОсвіта» та Швейцарсько-українського проекту «DESPRO».

Земельно-архітектурним відділом проводилась інвентаризація земель, в результаті якої виявлено земельні ділянки загальною площею 53,2 га, які використовувалися без правовстановлюючих документів.

Підготовлено 129 проектів рішень про надання дозволів на розроблення та 56 – про затвердження документацій із землеустрою. Прийнято 26 заяв щодо надання земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, видано 365 довідок.

Проводилась робота з розробки генеральних планів та планів зонування 10-ти населених пунктів. Проведено 10 громадських слухань та прийнято участь у двох містобудівних радах у м.Хмельницький. Надано 8 дозволів та затверджено п’ять детальних планів території, 6 дозволів на встановлення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності.

На розгляд адміністративної комісії надійшло 146 справ, з них звільнили від адміністративної відповідальності і обмежились усним зауваженням – 16 громадян, попереджено – 19, накладено штрафи – 111. Найбільше штрафів накладено за порушення правил торгівлі – 48 штрафів на суму 1360 грн., благоустрою – 30 штрафів на суму 10 тис. 710 грн.

Створено відділ з питань праці та соціального захисту населення, основним видом діяльності якого є перевірка суб’єктів господарювання щодо дотримання законодавства у сфері зайнятості населення та дотримання Кодексу законів про працю. Сформовано базу суб’єктів господарювання, розроблено та затверджено Програму соціального захисту населення Дунаєвецької міської ради на 2018-2020 роки, проводяться превентивні заходи-роз’яснення щодо дотримання чинного законодавства.

До загального фонду міського бюджету надійшло 207 млн. 614 тис.900 грн., що на 2 млн. 959 тис. 400 грн. більше до уточненого річного плану. Міжбюджетних трансфертів отримано 124 млн. 163 тис. 900 грн., з них: власних доходів – 83 млн. 451 тис. грн., що на 3 млн. 783 тис.700 грн. більше від затвердженого плану та на 25 млн. 543 тис. 900 грн. більше, ніж у 2016 році. Перевиконання планових показників дохідної частини становить 104,7%, ріст до минулого року – 144,1%.

Згідно аналізу, проведеного консультантами програми «U-LEAD з Європою» прослідковується покращення показників фінансової спроможності громади. Власні доходи на одного мешканьця зросли на 678 грн. і становлять 2214 грн., капітальні видатки на одного мешканця зросли на 48 грн. і становлять 920 грн. Питома вага базової дотації в доходах зменшилась на 1,1 % і становить 11,8%.

У 2017 році зросла база оподаткування. Зареєструвалось шість юридичних осіб, які дали змогу працевлаштуватися 20-ти найманим особам та за півроку сплатили 54 тисячі гривень податку на доходи фізичних осіб.

Кількість фізичних осіб – платників єдиного податку за рік зросла на 50 осіб.

Виявлено 5 договорів оренди земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів громади, розрахунки по яких орендарі не подавали в Дунаєвецьку ОДПІ. Додаткові надходження склали 558 тисяч гривень.

Надходження за надання адміністративних послуг збільшились на 1 млн. 147 тис. 800 грн. порівняно з 2016 роком, завдяки збільшенню кількості послуг, які надаються ЦНАПом.

Видаткова частина загального фонду міського бюджету виконана в сумі 194 млн. 202 тис. 600 грн. В першочерговому порядку проводилося фінансування захищених видатків бюджету: на заробітну плату з нарахуваннями спрямовано 151 млн. 272 тис. 500 грн., оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 12 млн. 482 тис. 200 грн. Станом на 01.01.2018 року заборгованість по захищених видатках відсутня.

З міського бюджету передано районному бюджету 3 млн. 804 тис. 400 грн. на утримання районних комунальних установ центральна районна лікарня, трудовий архів, краєзнавчий музей та інші.

Через електронну систему «Прозорро» у 2017 році комунальними підприємствами та установами оголошено закупівель на суму 12 млн. 593 тис. 212 грн., фактично сплачено 11 млн. 941 тис. 476 грн. Економія склала 651 тис. 735 грн.

Велика допомога надана народним депутатом України Герегою О.В. на:

  •          відновлення квартир, постраждалих в наслідок вибуху газового балону у п’ятитиповерховому будинку по вул. Шевченка 57б, м. Дунаївці ;
  •          облаштування пам’ятного знака загиблому в АТО у селі Сивороги;
  •          участь вихованців дитячої школи мистецтв у Міжнародному фестивалі-конкурсі музики і танцю у Греції;
  •          облаштування будинків громади у селах Сивороги, Заставля, Гірчична, Гута-Яцьковецька;
  •          надано комп’ютер та принтер Дунаєвецькому товариству сліпих;
  •          фарбу для відновлення шести дитячих майданчиків міста.

Дякую Олександру Володимировичу за те, що постійно дбає про розвиток свого виборчого округу та добробуту його мешканців.

Впродовж року орендарями земель надавалась допомога в проведенні культурно-масових заходів, робіт з благоустрою сільських населених пунктів, зміцнення матеріально-технічної бази освітніх, медичних, клубних закладів.

Дякую за співпрацю та розуміння керівникам:

  •          ФГ «Подільська марка» Сергію Боднару,
  •          ТОВ «Подільський бройлер» Руслану Петльованому,
  •          ТОВ «Козацька долина – 2006» Віталію Загородньому,
  •          ТОВ «Голозубинецьке» Віктору Берекецю,
  •          ТОВ ім. Б.Хмельницького Костянтину Іванову,
  •          СФГ «Айстра -1» Олександру Лотко,
  •          СВК «Зеленченське» Миколі Вербіцькому,
  •          ТОВ «Генетик» Олегу Тимофієву,
  •          СТоВ «Агрофірма «Україна» Валерію Кучерявому,
  • -         ФГ «Ілона» Дмитру Алєксєєву,
  •          Агрохолдінгу «Мрія» Саймонду Чернявському;
  •          ТОВ «Енселко АГРО» Олександру Реминяку

та Громадській організації «Асоціація розвитку села» під керівництвом Юрія Кучерявого.

Для забезпечення захисту прав дітей в громаді систематично проводиться цілеспрямована соціальна робота з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

Відділом у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету, спільно з відділенням соціальної профілактики, адаптації та надання адресної допомоги комунальної установи Дунаєвецької міської ради «Територіальний центр соціального обслуговуваня» надано соціальних послуг 952 особам, 262 сім’ям, 24 сім’ям внутрішньо переміщених осіб, 5-тьом, де неповнолітні перебувають у конфлікті із законом. 6 сімей перебувають під соціальним супроводом. Здійснено 105 перевірок цільового використання коштів при народженні дитини.

В громаді 594 сім’ї отримують державну соціальну допомогу, як малозабезпечені, 203 – виховують дітей з обмеженням життєдіяльності, 403 сім’ї – в яких діти виховуються одним із батьків, 318 – багатодітних сімей, 90 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 146 дітей, учасників АТО. Функціонує три дитячих будинки сімейного типу.

Проведено 9 засідань опікунської ради, на яких розглянуто 29 питань, прийнято відповідні рішення та 12 висновків.

Упродовж 2017 року 612-ти громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим надано 147 тис. 648 послуг за місцем проживання, з них 114-ти громадянам у місті та 498-ми – у селах, в тому числі на платній основі 198-ми громадянам надано 6314 послуг на загальну суму 41 тис. 808 грн.

30 дітей з обмеженими можливостями отримують соціальні послуги в комунальній установі «Міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Ластівка». Фінансування здійснювалось з міського бюджету у розмірі 1 млн. 77 тис. 900 грн., що на 311 тис. грн. більше ніж у 2016 році. Протягом року у кімнатах відпочинку, ігровій та індивідуальних корекційних занять проведено ремонти. Ефективність роботи установи відслідковується у збільшенні кількості дітей, інтегрованих у дитячі садочки та школи.

Первинну медико-санітарну допомогу в громаді надають 5 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 21 фельдшерсько-акушерський та 12 фельдшерських пунктів, в яких працюють 29 лікарів, 37 фельдшерів та 15 акушерок. У 2017 році медичні працівники зафіксували 118 тис. 911 відвідувань, що становить 3880 на 1 зайняту посаду лікаря; проліковано у денному стаціонарі ­ 3484 хворих; на обліку перебуває 23 тис. 317 хворих на гіпертонічну хворобу, з них вперше виявлено у 2017 році ­ 1289 осіб.

97,5 % населення пройшли флюорографічне обстеження, 78,9% жінок – онкоцитологічне, 84,5 % дітей отримали профілактичні щеплення, 35,9 % дітей пройшли туберкуліно-діагностику.

Забезпечено технічними засобами: слуховими апаратами в кількості 10 штук, калоприймачами – 583 штуки, тест-смужками для глюкометрів дітям хворим на цукровий діабет -127 упаковок на загальну суму 92 тис.788 грн.

Для забезпечення медикаментами пільгових категорій населення з міського бюджету виділено 675 тис.100 грн.

На виконання урядової програми «Доступні ліки» в район надійшло 1 млн. 40 тис. 200 грн. цільової субвенції, в тому числі для хворих на гіпертонічну хворобу – 658 тис. 100 грн., на бронхіальну астму – 132 тис. 200 грн., на цукровий діабет – 249 тис. 900 грн. Програму виконано на 100%.

В 15-тьох закладах проводились поточні ремонти приміщень, в тому числі опалення. У селах Сивороги, Заставля, Гута-Яцьковецька ФАПи перенесено у відремонтовані будинки громади.

Всього з міського бюджету на первинну ланку медицини направлено 1 млн. 852 тис. 800 грн., на вторинну ланку (центральна районна лікарня) передано до районного бюджету – 2 млн. 101 тис. 100 грн.

Навчально-виховний процес в громаді організовано у 25 загальноосвітніх, 31 дошкільному та 3-х позашкільних закладах. Навчанням та вихованням охоплено 3654 дитини шкільного та 1297 дошкільного віку. До першого класу прийнято 403 учні, до 11–168.

У 2017-2018 навчальному році сформовано 247 класів з середньою наповнюваністю 14,8 учня. У 6 закладах відсутні один або більше класів, у 4-х ЗОШ І-ІІІ ступенів кількість учнів менше 100, у 4 ЗОШ І-ІІ ст. - менше 50.

1615 учнів взяли участь у конкурсах та олімпіадах, з них:

  •          9 призерів ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін;
  •          1 призер ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України;
  •          1 призер ІІІ етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу ім. Т.Шевченка;
  •          4 призери Міжнародного конкурсу комп’ютерних проектів.

75% учасників ЗНО вступили до вищих навчальних закладів. 54% випускників 9-х класів стали студентами навчальних закладів ІІ-ІІІ рівня акредитації.

За результатами ЗНО Дунаєвецькі ЗОШ І-ІІІ ст. №3 та НВК ­«ЗОШ І-ІІІ ст., гімназія» увійшли у двадцятку кращих навчальних закладів області. Більшість шкіл перебувають в середині рейтингу, разом з тим малокомплектні Лисецька та Великопобіянська ЗОШ І-ІІІ ст. – мають найнижчі результати в області. У 2017 році вартість утримання одного учня у Лисецькій школі становить 36 тис. 400 грн, в міських – в середньому 13 тис.грн.

14,4 % учнів підвозяться 16-ма автобусами із 30 населених пунктів до 18 шкіл. Із Новоушицького району підвозяться 26 учнів до Миньковецької школи. Середня вартість роботи шкільного автобуса в місяць становить 4 тис.700 грн. Загальний денний кілометраж усіх автобусів становить 780 км.

97 % дітей охоплено харчуванням. 554 дитини пільгових категорій харчується безкоштовно, для усіх дітей 1-4 класів та ДНЗ в селах доплата за харчування становить 40%, для ДНЗ в місті – 60%. Для 480 дітей у шести групах продовженого дня організовано додаткове харчування.

З метою здешевлення дитячих обідів з шкільних присадибних ділянок зібрано овочі та фрукти, отримано продукти від батьків та спонсорів.

У 2017 році оздоровленням охоплено 826 дітей, або 22,7%. 93 дитини оздоровлено у таборі «Подільські джерела», 80 дітей - у таборі «Кабельник» Одеської області. За кошти обласного бюджету 8 дітей оздоровлено в санаторії «Лісова пісня», 8 - «Дністровська чайка», 5 - «Коблево».

У 2017 році на галузь освіта з державного бюджету використано 50 млн. 707 тис. 154 грн., з міського бюджету – 53 млн. 14 тис. 450 грн., в тому числі на:

  •          заробітну плату обслуговуючому персоналу – 37 млн 471 тис 69 грн;
  •          енергоносії 9 млн. 405 тис. 271 грн.;
  •          харчування та оздоровлення дітей – 3 млн. 651 тис. 92 грн.
  •          придбання матеріалів та обладнання – 2 млн. 127 тис. 639 грн.

З бюджету розвитку використано10 млн. 414 тис. 787 грн.

На утримання закладів позашкільної освіти з міського бюджету використано 4 млн. 355 тис. 906 грн. У цих закладах функціонує 150 гуртків за різними напрямками, які відвідують 2235 учнів.

5 вихованців здобули перемогу у міжнародних , 75 - у Всеукраїнських, 95 в обласних конкурсах.

У фінальному етапі Першого туру Всеукраїнського відкритого Рейтингу якості позашкільної освіти «Золота когорта позашкільників», за підсумками 2017 року Дунаєвецьку станцію юних натуралістів визнано кращою в Україні в категорії «Позашкільні навчальні заклади міського підпорядкування».

За підсумками роботи Будинок творчості школяра посів ІІ місце з науково-технічної та ІІІ місце з художньо-естетичної творчості серед позашкільних закладів об’єднаних територіальних громад області.

Найкращими досягненнями 2017 року у позашкіллі стало:

  •          присвоєння почесного звання «Народний художній колектив» гуртку «Писанка»;
  •          І та ІІ місце у Міжнародному конкурсі дитячої творчості «Смарагдові витоки» в м.Мукачеві та Всеукраїнському фольклорному відкритому фестивалі-конкурсі «Писанка-2017» в м.Коломиї;
  •          ІІІ місце у Міжнародному заочному фестивалі-конкурсі «Підводні фантазії» в м.Донецьку;
  •          І премія у Міжнародному танцювальному конкурсі – фестивалі мистецтв в м.Хмельницькому;
  •          І , два ІІ та ІІІ місця у Всеукраїнських відкритих змаганнях з повітряних зміїв у м.Вінниці;
  •          І місце у Всеукраїнській студентській лізі КВН «Поділля»;
  •          І місце у Кубку області зі спортивного орієнтування серед дівчат на короткій та середній дистанціях;
  •          34-тьом вихованцям Станції юних туристів присвоєно другий та 14-тьом – третій юнацький спортивний розряд.

Велику популярність за останні роки набувають гуртки військово-патріотичної гри козацько-лицарського виховання «Сокіл-Джура».

23 учні Миньковецької ЗОШ І-ІІІст. відвідали місто Кам’янець-Подільський в рамках реалізації проекту «Туризм – це здоров’я» за підтримки Хмельницької Агенції сталого розвитку «АСТАР».

На День Незалежності група наших туристів підняли прапор України на Дунаєвецької ОТГ на горі Говерла.

Закладами культури громади проведено 4365 заходів до державних, професійних та народних свят, в яких взяло участь 183 тис.630 осіб.

Міським культурно-мистецьким просвітницьким центром проведено:

  •          конкурси, майстер-класи з метою підтримки обдарованих людей різного віку та розвитку культурно-освітнього середовища;
  •          протягом літа кожної неділі розважальні програми в міському парку «Заради посмішки дитини»;
  •          шість навчально-методичних семінарів з показовими масовими заходами;
  •          консультації з громадськістю щодо розроблення туристичних маршрутів.

Під час святкування Дня громади продемонстровано обряд весілля, в рамках обласного конкурсу «Доторкнись до душі свого народу».

Створено Дунаєвецьку районну спілку художників, учасники якої проводили виїзні пленери на природі в селах Притулівка, Сокілець, Кривчик, Голозубинці.

В 32-х сільських закладах культури проводились заходи, спрямовані на патріотичне виховання населення, пропаганду здорового способу життя, збереження народних традицій.

В рамках атестації клубних працівників проведено показово-масові заходи та виставки декоративно-ужиткового мистецтва.

В Іванковецькому сільському будинку культури щоденно працює тренажерний зал.

Фольклорний колектив «Кружіль» Великокужелівського сільського клубу взяв участь в обласному фестивалі «Проскурівські смаколики». В рамках реалізації проекту «Креативна Європа» за підтримки Європейського Союзу репертуар колективу записано обласним телебаченням «Поділля Центр».

Клубні заклади та культурно-масові заходи профінансовані з міського бюджету в сумі 4 млн. 79 тис. 200 грн.

На території громади працює 1 міська та 19 сільських бібліотек.

Основним чинником змін в цих закладах став сучасний підхід до роботи та значне оновлення кадрів з відповідним рівнем освіти. У 2017 проведено 10 заходів різних форм з підвищення кваліфікації бібліотечних фахівців.

З метою реклами діяльності установ виготовлено рекламні буклети, закладки, краєзнавчі путівники, запрошення, оголошення на інформаційних стендах та сайті Дунаєвецької міської ради.

Творчий підхід та креативність бібліотекарів оцінена мешканцями громади, які використовують мобільний зв’язок, розносять періодику, книги, отримують нові замовлення, проводять заходи за межами бібліотек.

У бібліотеках функціонуює 24 клуби за інтересами.

Бібліотекарі взялі участь у:

  •          обговоренні Стратегії розвитку громади;
  •          підготовці та проведенні Днів сіл;
  •          випуску путівника «Стежками рідного краю»;
  •          поповненні інформаційних стендів у населених пунктах;
  •          проектах «Сто тисяч нових книжок - дітям Фундації Дарини Жолдак»; «Моя громада – мій добробут» та «АртхаусТрафік» зі створення кіноклубу.

Бібліотеки профінансовані з міського бюджету в сумі 1 млн. 963 тис.грн.

В дитячій школі мистецтв навчається 531 учень, з яких 517 на бюджетній основі, 14 в групах самоокупності, працює 39 досвідчених викладачів, які проводять навчальну, методичну та концертну роботу.

У закладі створено 15 учнівських та 5 дорослих колективів, з них три народних та чотири мають почесне звання «зразковий».

У 2017 році викладачами та учнями школи підготовлено та проведено 42 культурно-мистецьких заходи для жителів міста.

180 учнів школи прийняли участь у фестивалях-конкурсах різних рівнів та здобули 33 перемоги.

Учні школи є переможцями фестивалів-конкурсів:

Обласних: юних піаністів, виконавців на народних інструментах «Подільський дивоцвіт», музично-теоретичної олімпіади;

Регіональних: «Я майбутнє України» м.Київ, «Поділля Бресс – Фест - 2017» м.Кам`янець-Подільський;

Всеукраїнських: «Мрії здійснюються» м. Вінниця, піаністів, присвячений пам’яті О.Рудницького м.Львів,

Міжнародних: «Світ талантів» м.Київ, «Зимова фантазія» м.Київ, «Зірковий грамофон талантів» м. Львів, «Український міжнародний феєрверк» м.Кам`янець-Подільський.

Найголовнішою подією року стала перемога дитячого духового оркестру у Міжнародному конкурсі у Греції.

Дитяча школа мистецтв профінансована з міського бюджету у сумі 5 млн. 243 тис. 100 грн. Вперше було виділено кошти на закупівлю музичних інструментів, національних костюмів для учнів та меблів для навчальних класів.

Колектив дитячої школи мистецтв готується до відкриття закладу після капітального ремонту: здійснено заміну провислого перекриття між першим та другим поверхами, електропроводки, сантехніки, монтаж автоматичної пожежної сигналізації, оновлено сцену та концертний зал.

В громаді функціонує Міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та Дитячо-юнацька спортивна школа.

Культивується 15 видів спорту. В селах працює 20 інструкторів по спорту (8 посад введено у 2017 році), 5 з них – на громадських засадах. У 2017 році для сільських команд закуплено комплекти спортивної форми, волейбольні та футбольні сітки, м’ячі на суму 65 тис.200 грн.

Протягом 2017 року у громаді проведено 20 спортивно-масових заходів, в яких взяло участь 130 команд та понад півтори тисячі учасників.

Особлива увага приділялась організації та проведенню чемпіонатів, відкритих чемпіонатів та змагань за Кубки громади, міста: з волейболу, міні-футболу, футболу, гирьового спорту, армспорту, шахів і шашок.

Дунаєвчани взяли участь у 17 обласних спортивних заходах.

В чемпіонаті Хмельницької області з волейболу «Подільська ліга» чоловіча та жіноча команди посіли відповідно І та ІІІ місця. В сезоні 2017-2018 чоловіча команда очолює турнірну таблицю.

Неодноразово здобували чемпіонські звання в обласних та Всеукраїнських змаганнях наші гирьовики.

Команда міста ФК «Дунаївці», в минулому сезоні посіла V місце у чемпіонаті області в Прем’єр-лізі.

Всього в громаді облаштовано 7 стадіонів, 9 футбольних полів, 42 спортивних майданчики, 18 спортивних залів, в тому числі шкільних, 24 антивандальних тренажери. Протягом 2017 року в селах громади реконструйовано 2 стадіони, 6 спортивних майданчиків та спортзал в селі Великий Жванчик, у м.Дунаївці – 2 спортивних майданчики та спортивний зал в комунальній установі «Спорт для всіх», на території міського стадіону «Колос» діє Wi-Fi зона.

В дитячо-юнацькій спортивній школі у 28 групах, з них 13 – початкової та 15 – базової підготовки навчаються 387 учнів, з якими працює 12 тренерів-викладачів, серед яких два – мають відзнаку «Відмінник освіти України», а тренер-викладач відділення дзюдо Костянтин Мудрик – «Заслужений тренер-України».

У 2017 році учні ДЮСШ прийняли участь у 60-ти спортивно-масових заходах і досягли значних успіхів у змаганнях різних рангів.

Юні волейболісти на змаганнях Подільської дитячої Ліги посіли І, ІІ та ІV місце у двох вікових групах серед хлопчиків і І місце серед дівчат. На змаганнях Спартакіади школярів області посіли відповідно І та ІІ місце.

Легкоатлети здобули 30 медалей різного ґатунку на Чемпіонатах області, а юні футболісти посіли ІІ місце у своїй зоні у дитячій Лізі України з футзалу.

Вдало виступають у Всеукраїнських та міжнародних змаганнях вихованці відділення боротьби дзюдо та самбо. Слободянюк Аня здобула ІІІ місце на міжнародних змаганнях в Італії, ІІ місце на Чемпіонаті Європи в Чехії та І місце на Чемпіонаті світу в Хорватії. Семків Станіслав здобув І місце на Чемпіонаті України та V місце на Кубку Європи з дзюдо в Чехії, Романов Богдан – ІІ місце на Чемпіонаті України, Горбунов Артур здобув – V місце на Чемпіонаті України з самбо серед кадетів, Антал Євген виконав норматив кандидата в майстри спорту України.

На спортивну галузь з міського бюджету спрямовано 3 млн. 485 тис. грн.

Благоустроєм на території міста та громади опікуються комунальні підприємства «ЖЕО» та «Благоустрій Дунаєвеччини», які щоденно підтримують територію у належному санітарному стані. У весняно - літній період ремонтують дороги комунальної власності, обкошують узбіччя та території загального користування, вручну прибирають сміття, займаються озелененням, утримують в належному стані кладовища. В осінньо-зимовий період вивозять опале листя, видаляють аварійно-небезпечні дерева, розчищають від снігу та посипають піскосумішшю дороги комунальної власності. Щоденно вивозять тверді побутові відходи від підприємств, установ, організацій, мешканців приватного сектору згідно з затвердженим графіком та укладеними договорами, виконують заявки квартиронаймачів з питань електропостачання та прочистки каналізаційних систем будинків, підтримують прибудинкові території житлового фонду міста у належному санітарному стані, здійснюють технічне обслуговування вуличного освітлення.

На виконання робіт з благоустрою території з міського бюджету направлено:

КП «ЖЕО» – 5 млн. 311 тис. 344 грн.;

КП «Благоустрій Дунаєвеччини» – 4 млн. 168 тис. грн.

Одним із пріоритетних напрямків роботи комунальної сфери є забезпечення стабільного водопостачання та водовідведення.

У галузі водопостачання досягнуто зростання обсягів подачі води абонентам з 603 тис. кубічних метрів у 2016 році до 610 тис у 2017 році. Нарахування за надані послуги водопостачання зросли на 62,5% і складають 2 млн. 947 тис. грн. Рівень оплати за послуги зріс на 672 тис. грн.

У галузі водовідведення забезпечено збільшення обсягів відведення стоків на 5,8 тис. куб. метрів. Рівень нарахувань за надані послуги зріс на 591 тис. грн. а рівень оплати за ці послуги на 307 тис. грн.

Такі досягнення стали можливими завдяки проведенню заміни насосного обладнання, монтажу систем управління, капітальних та поточних ремонтів свердловин та мереж, завершенні ІІ-ї черги реконструкції очисних споруд.

Хочу звернути вашу увагу на ситуацію, що склалася на комунальному підприємстві теплових мереж.

Станом на 01.03.2017 року заборгованість за спожитий природний газ перед НАК «Нафтогаз України» становила 4 млн. 547 тис. 100 грн., яка реструктуризована до 2020 року з обов’язковою щомісячною платою 98 тис. 900 грн. Станом на 01.01.2018 року заборгованість становить 2 млн. 889 тис. 900 грн.

Станом на 01.09.2017 року заборгованість за спожитий природний газ перед ПАТ «Хмельницькгаз» у сумі 3 млн. 610 тис. 500 грн., виникла по причині не проведення 90 відсоткої попередньої оплати за спожитий природній газ у січні та не виділення номінацій на лютий 2017 року.

В такій ситуації опинилися багато тепло-постачальників інших міст. Перед нами постала серйозна проблема – припинення подачі тепла у квартири, школи, дитячі садочки та установи міста. Усі зусилля були спрямовані на недопущення зриву опалювального сезону. Переговори щодо реструктуризації боргу проводились щоденно на найвищому рівні. В результаті ми дійшли домовленостей сплатити перший внесок у розмірі 700 тис. грн. та сплачувати щомісячно по 264 тис. 600 грн. протягом 11-ти місяців. Станом на 09.02.2018 заборгованість становить 2 млн. 646 тис. грн.

З міського бюджету додатково виділено 1 млн. 400 тис. грн. Дані кошти були спрямовані на погашення частини боргу, розрахунку за спожиту електричну енергію та придбання альтернативного палива – пелет.

Ми змушені були терміново у котельнях Мушкутинецької ЗОШ І-ІІІ ступенів та Дунаєвецькому ДНЗ № 5 встановити додатково котли на твердому паливі. До нового року міські котельні працювали виключно на дровах та пелетах. В результаті використання природного газу зменшено на 312 тис.м3.

З метою запобігання тепло-втрат замінено 316 погонних метрів мережних труб на нові попередньо-ізольовані з оптимізованими діаметрами. Побудовано складське приміщення для заготівлі дров.

Як негатив, необхідно відмітити наявність заборгованості населення за надані послуги з водопостачання та водовідведення – 460 тис. грн., теплопостачання – 463 тис. 507 грн., утримання житлових будинків – 289 тис. грн., вивезення твердих побутових відходів 97 тис. грн.

В Дунаєвецький районний суд направлено 136 матеріалів про примусове стягнення заборгованості.

У 2018 році ми будемо продовжувати працювати над реалізацією Стратегії розвитку ОТГ Дунаєвецької міської ради на 2017-2020 роки, найбільше уваги приділивши спиянню зайнятості населення, покращенню водопостачання, освітлення, дорожнього покриття вулиць населених пунктів та автобусного сполучення.

У цьому році ми вперше запускаємо механізм громадського бюджету. Кожен мешканець зможе запропонувати свою ідею з покращення інфраструктури населених пунктів (нові громадські простори, дитячі майданчики, території біля дитячих садків, шкіл). Буде профінансовано кращі проекти переможців конкурсу, які визначаться відкритим голосуванням. Для цього у міському бюджеті передбачено 800 тис. грн.

Для ефективного розвитку громади, її інфраструктури, бізнесу потрібно включатись в роботу усім жителям. Не стійте осторонь, беріть участь у громадських слуханнях та консультаціях, розробляйте проекти. Ваша порада, конструктивна критика буде сприяти покращенню якості життя та розбудові громади.

Закликаю Вас, шановні дунаєвчани, – БУДЬТЕ АКТИВНИМИ!

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт