Новини

Перший крок до становлення Чемеровецької громади

Утворенню Чемеровецької селищної ради, як представницького самоврядного органу нової формації, передувала об’єднавча діяльність керівництва районної ради, 18 голів сільських рад та здійснення методичного супроводу регіонального центру розвитку місцевого самоврядування.

Завдяки спільним зусиллям, проведеній потужній роз’яснювальній роботі серед населення після виборчої кампанії наприкінці грудня 2016 року, Чемеровецька об’єднана територіальна громада взяла на себе відповідальність за майбутнє понад 23 тисяч мешканців з 34 населених пунктів та розвиток майже 465 квадратних кілометрів території громади. Під оберегом символіки об’єднаної громади починають вибудовуватися плани, прийматися рішення та реалізовуватися проекти.

На сьогоднішній день на прикладі громади можна відмітити ключові переваги втілюваних у життя реформ з децентралізації, вагоме зростання фінансових ресурсів, можливість ними самостійно, ефективно, по-господарськи розпоряджатися, спрямовуючи їх в першу чергу на вирішення тих проблем, які накопичувалися роками і на які постійно бракувало коштів. А ще – зацікавленість ініціювати нові й нові проекти та здатність їх швидко втілювати в життя, причому в чисельній кількості, одразу в усіх населених пунктах громади. І, безумовно, небайдужість та посилення здатності громадян впливати на ухвалення рішень та хід процесів.

Першим кроком було створення команди, до складу якої увійшов апарат селищної ради, депутатський корпус. За звітний період на сесії селищної ради прийнято 825, а виконавчим комітетом – 510 рішень. Ми намагаємося чути кожного жителя громади, не залишати поза увагою жоден куточок навіть найменшого населеного пункту. Відтак, за 2017 рік селищною радою розглянуто більше 14200 усних та 2850 письмових звернень громадян.

Наступним етапом роботи селищної ради є наповнення бюджету, яке забезпечить вирішення проблемних питань. З початку 2017 р. Чемеровецький селищний бюджет був зорієнтований на 110 млн. гривень. За цей час до цієї суми додалися державні кошти в розмірі 24 млн. гривень (субвенція на формування інфраструктури, освітня субвенція з обласного бюджету, з Державного фонду регіонального розвитку, на соціально-економічний розвиток, з обласної програми доріг, грандові кошти), відбулося перевиконання власних надходжень на суму 11 млн. гривень (ПДФО, податок на майно, орендна плата, єдиний податок, адмінзбори та платежі), підтримкою стали 13 млн. гривень спонсорських коштів, зокрема, народного депутата України Олександра Володимировича Гереги, який постійно підтримує становлення нашої громади.

За підтримки Олександра Володимировича в Чемерівцях завершується капітальний ремонт приміщення дитячої юнацько-спортивної школи «Колос». Крім будівельно-ремонтних робіт заклад буде забезпечено необхідним спортивним інвентарем. Адже спорт – це здоров’я і розвиток молоді, на чому постійно акцентує увагу народний обранець.

Відремонтовано систему опалення в Чемеровецькому ДНЗ №1, встановлено ігрові майданчики в селах: Біла, Кугаївці, Слобідка Смотрицька, Степанівка, проведено ремонт покрівлі в Красноставській ЗОШ, ремонт ФАПу в с. Антонівка та інше.

Аналіз використання вищевказаних цифр дає нам наступний результат. Грандові кошти – це перемога у конкурсному відборі ОМС для створення центрів для надання адмінпослуг (відкрито новий ЦНАП), перемога в проекті для створення робочих місць в рамках реалізації проекту міжнародної технічної допомоги (поповнено машинно-тракторний парк КП «Господарник» найнеобхіднішою технікою, в тому числі, й грейдером, яка обслуговує всі населені пункти громади, дає можливість створювати нові робочі місця).

  

Освітню субвенцію було використано для придбання шкільних автобусів, проведення ремонтних робіт, придбання матеріально-технічного забезпечення. Стосовно медичної субвенції, то її в повному обсязі передано на районний бюджет, оскільки медичні заклади не перейшли на утримання громади. Але ми проводимо ремонтні роботи у ФАПах та амбулаторіях, реагуємо на звернення громади.

За звітний період нам вдалося провести монтаж вуличного освітлення по 23 населених пунктах, а це – 79 км повітряних ліній і 1217 ліхтарів.

На ремонт автодоріг і вулиць (капітальний ремонт вул. Пушкіна, облаштування місць для паркування, частка співфінансування ремонту автодороги Р-48 в смт Чемерівці, облаштування бруківкою місць соціально-культурного призначення, закупівля, перевезення, розрівнювання щебню для сіл громади) витрачено майже 5 млн. 900 тис. гривень. І це ще не кінець, адже роботи тривають, є напрацювання в цьому напрямку на 2018 рік.

  

Розпочато вирішення першочергової проблеми з водозабезпеченням, починаючи від ремонту громадських криниць і утримання мереж водопостачання і закінчуючи будівництвом водозабірних свердловин. Питання вирішуватиметься поступово в кожному селі.

Суттєвим є проведення благоустрою населених пунктів, яке включає в себе придбання господарських та будівельних матеріалів, облаштування комунальних доріг, оплата електроенергії вуличного освітлення, заробітна плата працівників благоустрою сіл, 7 нових автобусних зупинок, озеленення, матеріали для ремонту тощо.

  

Отож, карта громади поступово заповнилася відмітками «Виконано!». Напевно, найбагатослівнішими і зрозумілими будуть цифри, які ми називаємо бюджет громади. У 2016 р. сукупні доходи сіл громади склали 23 млн. гривень, на початок 2017 звітного року селищна рада приймає бюджет у розмірі 110 млн. гривень, а вже до кінця року його розмір сягає 139 млн. гривень. Різниця між 23 і 139 – очевидна. А на 2108 рік, відчувши потенціал, зробивши перший крок, стартовий бюджет селищної ради сягнув 126 млн. гривень. Це та стартова сума, яку ми плануємо освоїти впродовж поточного року. Перспективи ж дають нам можливість отримати ще 45 млн. гривень додаткових надходжень.

  

Вкотре акцентую увагу: це наш з Вами матеріальний ресурс, який буде спрямований для потреб сіл громади.

Сьогодні ми маємо результат кропіткої праці і взаєморозуміння, взаємовиручки і допомоги. Я щиро дякую усім, хто стоїть поруч у вирішенні наших проблем, хто допомагає йти вперед, відкривати двері і втілювати в життя задуми, - народному депутату України Олександру Володимировичу Герезі, обласним депутатам від нашого району, голові обласної ради Михайлу Загородному, керівникам району, інвесторам сіл, апарату селищної ради і депутатському корпусу, жителям громади, які повірили в успіх децентралізації, які своїми діями підтримують кожен крок до відродження.

У 2018 рік ми йдемо з новими напрацюваннями і планами, розглядаємо все більше нових пропозицій і шляхів вирішення проблем, докладаючи максимум зусиль для того, щоб наша Чемеровецька громада була перспективною, заможною і міцною.

Чемеровецький селищний голова Олександр СОБАНЬ

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт