Новини

Допомога на дороговартісне лікування…

З 2005 р. в Департаменті соціального захисту Хмельницької ОДА діє Програма з надання допомоги громадянам, які потребують дороговартісного лікування. Для більшості важкохворих мешканців області це чи не єдиний спосіб отримання значної допомоги на проведення оперативного лікування, придбання дороговартісних препаратів. В значній мірі розмір отриманої допомоги залежить від двох чинників: перший і основний: скільки буде виділено коштів з обласного бюджету на цю програму, другий – скільки мешканців області звернеться за отриманням, між якими ці кошти будуть розподіленими. В 2015 р. сума виділених коштів обласною радою склала 3 млн. гривень.

Працюючи в громадській приймальні народного депутата України Олександра Володимировича Гереги, куди майже щодня за допомогою на лікування звертались мешканці нашого району, було зрозуміло, що ця сума є далекою від реальних потреб, тому на засіданні президії мною було ініційовано збільшення суми коштів, які виділяються на дороговартісне лікування. Моя ініціатива була підтримана С. А. Пенюшкевичем, керівником Департаменту фінансів, та С. І. Лукомською, керівником Департаменту соціального захисту. В 2016-2017 рр. сума була збільшена до 5 млн. грн. І ця сума також залишається далекою від потреб, вона потребує збільшення, тож, думаю, зробимо для цього все можливе.

Окрім недостатнього фінансування в цій Програмі був ще один суттєвий недолік. За допомогою можна було звернутись тільки на планове лікування. Наприклад, Ви знали, що Вам потрібно провести оперативне лікування, отримали необхідні документи, подали в Департамент, куди звітували після проведення операції та отримання коштів. Знову ж таки в громадській приймальні Олександра Володимировича неодноразово стикався із ситуацією, коли про цю Програму людина взнавала вперше від сусіда по палаті, або ж ставала жертвою нещасного випадку (опіки, травми і таке інше). Вся родина збирає кошти, людина залазить в боргову яму, проте Порядком використання коштів такі ситуації не були передбачені. І коли людина після лікування зверталась до Департаменту за допомогою – їй відмовляли. Очевидна соціальна несправедливість: людина, яка готується до операції, може розраховувати на допомогу, а та, яка цього не зробила з тих чи інших причин, втрачає таке право.

Тому на сесію Хмельницької обласної ради було винесено мій депутатський запит від 10 липня 2017р. до Департаментів соціального захисту та охорони здоров’я з пропозицією про внесення змін до спільного наказу Департаментів охорони здоров’я та соціального захисту населення Хмельницької ОДА №17/н/29 від 20.02.2017р. «Про затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету у 2017 р. для надання грошової допомоги громадянам, які потребують дороговартісного лікування» з метою надання можливості громадянам на протязі фінансового року звернутись до Департаменту із заявою про відшкодування коштів, витрачених на дороговартісне лікування.

 

Мені приємно повідомити, що в січні 2018 р. Департаменти на засіданні спільної комісії внесли відповідні зміни до Порядку використання коштів із врахуванням пропозицій, викладених в моєму депутатському запиті. І тепер кожен, хто надасть необхідний пакет документів, зможе отримати повне або часткове відшкодування коштів, витрачених на дороговартісне лікування в 2018 р.

  

Користуючись нагодою, хотів би повідомити перелік документів та вимоги щодо отримання допомоги на дороговартісне лікування в Департаменті соціального захисту населення Хмельницької ОДА:

  • консультаційний висновок головного профільного штатного або позаштатного спеціаліста Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації за формою первинної облікової документації;
  • копію паспорта та/або свідоцтва про народження дитини;
  • копію документа, що підтверджує інвалідність (при наявності інвалідності);
  • копію виписного епікризу про захворювання;
  • копію коду;
  • довідку про доходи одержувача допомоги за останні шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за допомогою (крім внутрішньо переміщених осіб);
  • заяву встановленого зразка (додатки 1, 2).

Громадяни, які звертаються щодо відшкодування витрат за попередньо проведене лікування (2018 р.), додатково надають:

  • платіжні документи (квитанції, чеки касових апаратів тощо), які підтверджують фінансові витрати на лікування.

P.S. Одного разу, зболена довготривалим лікуванням (гемодіаліз), у відчаї, через постійний брак необхідних для лікування коштів, жінка в Чемеровецькій приймальні сказала мені: «А що ви маєте до цих коштів? Їх видає Департамент». Тому думаю, що вона прочитає цю замітку і зрозуміє, - допомогти людині отримати цільові бюджетні кошти, це теж допомога. Вона самостійно зверталась до Департаменту, самостійно подавала документи. Проте, тільки на цьому прийомі від мене вона вперше дізналась, що подавати документи на допомогу можна щоквартально. І якби цим правом вона скористувалась  раніше, думаю їй було б трішечки легше.

Якщо Вам буде потрібна більш детальна консультація з питань отримання допомоги на дороговартісне лікування, звертайтесь в Управління соціального захисту Чемеровецької РДА, громадську приймальню О.В. Гереги або телефонуйте (телефони громадської приймальні: 067-440-95-71, 9-26-60). 

Автор: депутат Хмельницької обласної ради від ПП «За конкретні справи» О. Савчук

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт