Новини

Переймаємо досвід Польщі

Делегація з Городоччини відвідала Сохачев, місто в центральній Польщі, на річці Бзура, адміністративний центр Сохачевського повіту Мазовецького воєводства, щоб побачити, які зміни відбулися в цьому місті, відколи пройшов процес децентралізації, аби перейняти досвід поляків у процесах розбудови місцевого самоврядування та по можливості привернути увагу інвесторів до нашого подільського краю. Очолив українську делегацію народний депутат України, наш земляк Олександр Герега. Завдяки його підтримці й стали можливими відвідини Сохачева сільськими головами Городоцького району Хмельницької області.

Цьогоріч – це 25-а річниця початку відліку дружби та співпраці між Городком та Сохачевом із Республіки Польща. У 1992 р. колишній міський голова Володимир Лясковський підписав угоду про співпрацю між нашим містом та польським. Відтоді відбулися неодноразові зустрічі з поляками, обмін досвідом, делегаціями та відпочинок городоцьких дітей у Сохачеві. Завдяки співпраці на Городоччині створено українсько-польські підприємства з переробки та вирощення сільськогосподарської продукції. Але досвід Сохачева в планах євроінтеграції та написання проектів задля залучення коштів ЄС для розвитку Городоччини є дуже важливим. У перший день перебування в польському місті наша делегація ознайомилася з Сохачевом, ЖКГ, соціальними закладами.

Зокрема, побачили, як функціонують очисні міста, де проживає 37 тисяч мешканців, побували в Будинку милосердя, волонтерському центрі для дітей, зустрілися з представниками влади міста. На сьогодні міський бюджет Сохачева складає 202 млн. злотих, а це 50 млн. євро. У Польщі 27 років тому було 49 воєводств, після децентралізації стало 16. Після об’єднання в м. Сохачев увійшло 8 громад. Видатки на освіту складають 46 млн., на соціальну допомогу - 35, на екологію - 13, утримання будинків - 6, транспорт - 10. За словами керівників міста, головне у справах - це злагода усіх гілок влади, депутатів, містян.

- Злагода будує, а не згода - руйнує, - зауважив Пьотр Осецькі, бурмістр Сохачева. - Коли ж є протистояння між депутатами та керівництвом міста, то результати будуть плачевні. А жителям важливий результат, покращення життя та проживання, а не чвари. Місцеві депутати мають допомагати, підказувати, як краще організувати справу створення додаткових робочих місць, покращення ЖКГ тощо.

Городоцька делегація взяла участь в урочистій сесії міста Сохачев. Народний депутат України Олександр Герега та міський голова Василь Підлісний вручили представникам Сохачева український коровай та картину із зерна, на якій зображені два прапори, яких поєднала 25-річна дружба. Олександр Володимирович подякував польській стороні за запрошення та інвестиції, висловив сподівання, що й надалі дружба між Сохачевом і Городком стане ще більш продуктивною та взаємовигідною.

- Республіка Польща пройшла процес децентралізації, і для нас є важливий цей досвід у становленні місцевого самоврядування, - зазначив Олександр Герега.

  

Зі святом Дня міста Сохачев привітав міський голова Городка Василь Підлісний.

У своєму виступі він підкреслив про економічну, культурну та соціальну співпрацю, яка існує між нашими містами. Подякував полякам за підтримку України в процесах євроінтеграції.

 

 

 

Наступного дня делегація з Городоччини відвідає фермерські господарства, сільську місцевість, щоб побачити, як працюють і живуть польські аграрії.  А далі братиме участь у відзначенні Дня міста Сохачев.

Автор: О. Матвєйцева

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт