Новини

Рада дозволила жителям гуртожитків безкоштовно приватизувати приміщення

Народні обранці О. В. Герега і А. В. Шинькович виправдали довіру своїх виборців та захистили житлові права 500 тисяч мешканців гуртожитків.

Згідно з документом, громадяни та члени їх сімей набувають право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках після їх передачі у власність відповідної територіальної громади.

5 квітня 2017 р. Верховна Рада України прийняла законопроект №1076 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», першими авторами якого були народні депутати України Олександр Володимирович Герега та Андрій Васильович Шинькович. Він передбачає можливість приватизації житла в гуртожитках громадянами, які проживають і зареєстровані в них більше п'яти років. За прийняття законопроекту проголосували 256 депутатів.

В ході виступу по даному законопроекту заступник голови Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Андрій Шинькович зазначив, що прийняття документа сприятиме реалізації житлових прав громадян, які не мають власного житла і на законних підставах проживають у гуртожитках.

«Право приватизації поширюється на тих, хто стоїть в черзі на житло, не має власного житла, має або мав трудові відносини з підприємством, що надали житло, має договір оренди. Цим законопроектом надається право приватизувати житло тим людям, які зареєстровані в гуртожитках більше п'яти років, шляхом безкоштовної приватизації житлових і нежитлових приміщень в гуртожитках, в яких вони проживають», - сказав А. В. Шинькович, додавши, що в законопроекті враховані пропозиції Президента України. При цьому він зазначив, що приватизувати житло можна буде через органи місцевого самоврядування.

  

Згідно з документом, громадяни та члени їх сімей набувають право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках після їх передачі у власність відповідної територіальної громади. Крім того, передбачається, що гуртожитки державної форми власності передаються у власність територіальних громад на безкомпенсаційній основі. Гуртожитки ж, включені до статутних капіталів товариств, передаються у власність територіальних громад або на безкоштовній основі, або з компенсацією за згодою власника. Якщо власник відмовляється передати гуртожиток, воно може бути відібрано за рішенням суду.

Автори: Григор’єва О.О., Нескромнюк Л.Ю.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт