Новини

У Городку завершилася Всеукраїнська олімпіада з польської мови

Завершився 4-й етап III Всеукраїнської учнівської олімпіади з польської мови та літератури. За звання найкращого знавця польської мови та літератури боровся 31 учень дев‘ятих, десятих та одинадцятих класів із 11 областей України.

Всеукраїнські олімпіади з польської мови відбуваються лише третій рік поспіль. Раніше такі змагання проходили у вигляді конкурсу «Знавців польської мови» та лише на теренах Хмельниччини. Та на сьогодні – завдяки українським школярам - змагання вийшло на Всеукраїнський рівень.

«Активну участь у двох попередніх Всеукраїнських олімпіадах брали знавці польської мови із Хмельницької області, серед яких вихідці саме з Городка – учні Городоцької ЗОШ з польською мовою навчання, які продемонстрували дуже гарні результати, наголосив Олександр Попик, проректор Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, організатор олімпіад та турнірів. – Відтак, організатори вирішили провести 4етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з польської мови та літератури саме на базі навчальних закладів міста Городка. Тим більше, що у цьому маленькому місті є потужний навчальний заклад з польською мовою навчання, яких в Україні, до речі, всього три».

Традиційно гостей міста вітали і представники місцевої влади – заступники голови Городоцької РДА Сергій Зборовський та Віктор Бабин, голова Городоцької районної ради Ольга Зелінська та Городоцький міський голова Василь Підлісний. Також напутні слова знавцям польської мови сказав представник народного депутата України Олександра Гереги та громадської організації «За конкретні справи» Вадим Якубовський.

Олімпіада тривала два дні. У понеділок, 27 березня, школярі протягом чотирьох годин виконували завдання з польської мови; у вівторок, 28 березня, стільки ж часу було відведено для виконання завдань з польської літератури. Також протягом цих двох днів, опісля написання робіт, учасники олімпіади відвідали туристичні маршрути у Сатанові та Кам’янці-Подільському. І поки діти відпочивали, журі перевіряло їхні роботи.

«Усі члени журі – фахові спеціалісти та знавці польської мови й літератури, зазначила голова журі Всеукраїнської олімпіади з польської мови та літератури Ірина Андрощук. Серед них і фахівці з Польщі. Оцінювання робіт проводилося відповідно до розроблених критеріїв. Усі завдання виконувалися виключно польською мовою. Додаткові бали учні отримували за творчі завдання, під час виконання яких вони розкрили свій рівень володіння польською мовою та знання польської літератури».

Гарний настрій учасникам та гостям Всеукраїнської олімпіади подарували кращі творчі колективи та справжні юні таланти Городоччини. Це духовий оркестр, танцювальні колективи «Барвінок» і «Колібрі», юні саксофоністи та вокалісти. Приємною несподіванкою для всіх присутніх став виступ тріо вокалістів, учасників олімпіади, представників Дніпропетровської області.

Урочисте закриття олімпіади було проведено у великій актовій залі Городоцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів із польською мовою навчання №4 у середу, 29 березня (після того, як для дітей були проведена екскурсія по м. Городок). Цього ж дня і нагороджували переможців.

  

Серед учнів 9 класів найкраще з усіма завданнями впоралася Уляна Пилипенко з Вінницької області, ІІ місце посіли Олеся Пасєка з Івано-Франківської області та Міра Лукасік із Київщини, ІІІ місце Софія Ганіткевич із Львівської області, Ірина Голдованська з Волинської області, Тетяна Федорова з Одещини. Серед десятикласників І місце посіли Катажина Вйонцек (Львівська область) та Наталія Коротка (Івано-Франківська область), ІІ місце Ганна Іванішена (Хмельницька область), ІІІ місце - Катерина Гурська (м. Київ). Серед учнів 11-х класів перемогу здобула Марина Замрика з Одещини, ІІ місце посіли Юлія Волошина (Волинська область) і Катерина Ткачук (Рівненська область), ІІІ місце - Ольгерд Андрущишин зі Львівщини, Богдан Двіжона з Києва та Єлизавета Зембицька із Житомирської області.

  

  

Проведення цьогорічного 4-го етапу ІІІ Всеукраїнської учнівської олімпіади з польської мови та літератури стало можливим завдяки патронату Посольства Республіки Польща в Україні, Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці і Львові,  Спілки вчителів – полоністів України, фундації «Свобода й демократія» у м. Варшава, Інституту Богословських Наук Непорочної Діви Марії у м. Городку Хмельницької області та громадської організації «За конкретні справи». Організаторами заходу є Міністерство освіти і науки України, Інститут модернізації змісту освіти, Департамент освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації та Хмельницький інститут післядипломної педагогічної освіти.

Взагалі, географія вивчення польської мови на Україні значно розширилася в останні роки. На Хмельниччині її факультативно чи як один із навчальних предметів вивчають у Кам’янці-Подільському, Дунаївцях, Старокостянтинові, Хмельницькому, Полонному, Шепетівці, Славуті, Старій Синяві тощо. Однак, лише у Городку з 2002 р. повноцінно функціонує школа з польською мовою навчання.

Після закриття Всеукраїнської олімпіади з польської мови представники політичної партії «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ» взяли участь в акції «Посади дерево миру». Спільно із знавцями польської мови, які приїхали в м. Городок на олімпіаду, садили саджанці дерев.

Автор: Н. Попович, фото: А. Савченка

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт