Новини

За плечима аграрія та депутата – досвід

Цього року фермерське господарство «Барда-2007», очолюване вмілим аграрієм та депутатом Дунаєвецької районної ради від політичної партії «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ» Йосипом Вікторовичем Бомком, відзначатиме своє десятиліття з часу свого створення.

Втім, попри такий «юний» вік, це – досить зріле і міцне господарство Дунаєвеччини, що налічує у своїй біографії чималу кількість яскравих трудових сторінок, які навряд чи помістились не лише на сторінках газети, але й окремої книги нарисів. Свідченням на користь такого твердження є стабільно високі, із року в рік, показники врожаїв, а також те, що ФГ «Барда-2007» конкретними справами допомагає селянам та громадам у вирішенні їхніх нагальних проблем і щедро ділиться набутим досвідом у сфері дорадництва з іншими агрогосподарствами Дунаєвецького району та Хмельницької області. 

– Свою назву наше господарство отримало завдяки тому першому полю, яке ми почали обробляти: через своєрідний рельєф воно й справді схоже на один з різновидів сокир – барду, - розповідає керівник ФГ «Барда -2007» Йосип Вікторович Бомк. – А розпочали ми свою діяльність наприкінці жовтня 2007 року зі 170 га. Сьогодні маємо в обробітку1400 га на території трьох сільських рад – Рудської, Смотрицької та Лисогірської. Вирощуємо на орендованих площах традиційну озиму пшеницю, ярий та озимий ячмінь (зокрема, пивоварного сорту), соняшник, сою, ріпак. Була і кукурудза, до вирощування якої ми ще повернемось згодом, після того, як побудуємо власну сушарню (бо використання чужої є витратним).

Що стосується співпраці з пайовиками, то лише на сьогодні у нас укладено договори з 420 пайовиками з Рудки. Додались і 55 власників паїв з Криничан, яким ми допомагаємо юридично і документально оформити спадщину. Завдяки укладеним договорам, люди отримують до 7% вартості кожного паю (залежно від оцінки земель). В середньому один пайовик у 2016 році матиме нагоду отримати до 5 тис. гривень і, крім того, фермерське господарство за рахунок власних коштів виплачує прибутковий податок з доходів за орендовану землю у сумі 900 грн. за кожного пайовика. Звісно, ми прагнемо залучити до взаємовигідної співпраці якомога більше власників паїв. Але є ще один варіант для збільшення посівних площ – неудоби та чагарники. Саме тому ми почали розробляти під поле «знайдену» в Лисогірській сільській раді 150-гектарну площу, яка не оброблялась упродовж 20 років. І, хоча вона виявилась рясною на коріння і каміння, а господарству довелось орендувати важку техніку для викорчовування, очищення і вирівнювання майбутньої хліборобської ниви, ми усі сподіваємося на подальші гарні врожаї. Запорукою цьому є наш досвід та працьовитість. І, звичайно, впровадження нових агроінноваційних методів та техніки. Щодо останнього, то у порівняні з далеким 2007 роком, коли у «Барді-2007» налічувались лише викуплена при ліквідації СВК «Рудський» старенькі трактори Т-150 К та МТЗ-50, у теперішньому господарстві є непоганий машино-тракторний парк. Завдяки зібраним високим врожаям нам вдалось придбати два МТЗ-852, New Holland, John Deere, сівалку «Horsh», дискову борону, глибокорозпушувач, протруйник, навантажувач зерна, вантажівки КАМАЗ та ЗІЛ. Цього нам цілком вистачає для обробітку 1400 га. Втім, коли є потреба в додатковій техніці, ми завжди розраховуємо на позитивний результат і підтримку з боку наших сусідів-господарників Віктора Загородного, Анатолія Богданова, Костянтина Іванова, Олега Тимофієва, Віталія Макалюка, Олександра Масловського, Миколи Вербіцького та інших. Гарні маємо стосунки з Балинським ВПУ-36, яке очолює Микола Осипчук. Ми допомагаємо один другому з технікою, а багато хто з учнів училища проходить у нашому господарстві виробничу практику і згодом знаходять тут місце постійного працевлаштування. І такі стосунки та контакти, безперечно, радують.

Важливою для нашого фермерського господарства є співпраця з територіальними громадами. Переконаний, якщо аграрій-керівник та будь-який депутат не буде дбати про потреби людей, то йому не варто працювати на землі. Тому «Барда-2007», за прикладом народного депутата України Олександра Володимировича Гереги, завжди з особливою увагою відгукується на запити і потреби селян. Про що йдеться? Насамперед про те, що для односельців було проведено вуличне освітлення, ремонт і реконструкцію Божих храмів (зокрема, для опалення в костелі, придбання котла і труб, нами додано до спільної суми додано 36 тис. грн.). Допомагаємо селам з ремонтом і розчищенням доріг, а також шкільним і дошкільним дитячим закладам. Продукти харчування, кошти, новорічні подарунки – наша постійна турбота та увага їм. У полі нашого зору завжди є ветерани війни та праці, багатодітні родини і воїни АТО. Для наших бійців ми не шкодували коштів для придбання необхідних їм бронежилетів, касок, одягу та взуття. Це – наш патріотичний обов’язок!

Скажу відверто: від Божої ласки – від гарної погоди і своєчасних дощів залежить те, яким буде кожен наступний врожай для господарства, а отже – більша чи менша можливість допомогти громаді. Приємно, що з вашим приїздом у Рудку, Господь змилостивився на довгоочікуваний і благодатний дощ! Він – справжня живильна волога для всіх сільськогосподарських культур, а особливо – для водолюбної сої. Адже торік, через посуху, ми недобрали її врожай і, водночас, втратили майже мільйон гривень, який був би корисним не лише для «Барди-2007», але й для потреб громади і поповнення скарбниці країни. Втім, це – лише частина з того, що турбує і хвилює аграріїв. Серед інших проблем – постійне здороження паливо-мастильних матеріалів, засобів захисту рослин, мінеральних та органічних добрив, запасних частин для техніки та машин. Варта критичних слів і наша українська система оподаткування та кредитування. Усі вони впливають негативно на розвиток сільськогосподарських підприємств.

Сьогодні, щоб триматися «на плаву» у сільському господарстві, а також щоб виплачувати досить високі орендні ставки, зарплатні та податки, аграріям конче необхідно вирощувати максимальний врожай. Він – залог того, що буде успішно існувати господарство! Втім, зважуючи на те, що у нашій державі майже відсутнє страхування врожаїв і непомірно завищений кредитний відсоток (25, 30, 35 і більше %), дуже складно прогнозувати стрімкий розвиток малих і середніх фермерських господарств в Україні. А яким би чудовим кроком було б те, що у нашій державі з’явилась практика державних дотацій аграрної сфери економіки та невисокі банківські відсотки, такі, як у Європі! Держава нам, нажаль, у цих питаннях не допомагає… Тому доводиться накопичувати досвід виживання в негативних погодних, економічних умовах, на тлі жорсткої конкуренції (поруч з нами потужні агрофірми «Мрія», «Енселко-Агро» і «Промінь Поділля»). Але і з-за таких обставин, я переконаний, що ми матимемо успіх, адже головне для нас – довіра людей і довіра громади. Наші земляки бачать відкритість у стосунках і співпраці їхніх громад та пайовиків з «Бардою-2007». Люди нам вірять, а отже, ми не маємо права підвести їх.

І, наостанок, про нашу формулу успіху. Вона полягає у тому, що будь-яку роботу, за яку б не бралися, ми розпочинаємо з молитви до Господа. Свій день я теж розпочинаю з щиросердного звернення до Всевишнього. А тому, вірю і знаю: Він чує їх і допомагає кожному з нас Своїм щедрим благословенням.

Автор статті та фото: В. Оліфер

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт