Новини

Відповідь виборцям щодо оподаткування спадщини та дарунків

Під час виборчої кампанії у 2014 р. в кожному селі люди зверталися до народного депутата з питань оподаткування спадщини. І ось, нарешті, 23 лютого 2017 р. Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини».

Цим Законом до родичів фізичної особи ІІ ступеня споріднення віднесено її рідних братів та сестер, бабусь та дідів з боку матері та з боку батька, а також онуків такої особи, а також встановлено, що вартість спадщини та дарунків, які отримуються резидентами України, від родичів не тільки І-го (як зараз), а й ІІ-го ступеня споріднення (також резидентів) оподаткування за нульовою ставкою, тобто звільнено від оподаткування.

Також прийнятим Законом встановлено, що  спадщина та дарунки, отримані від родичів І та ІІ ступеня споріднення не підлягають оцінці.  Тобто людям вже не потрібно буде витрачати час та кошти на проведення оцінки майна, отриманого у спадщину чи дарунок від близьких родичів. 

Крім того, згідно з цим Законом людині, яка отримала спадщину в селі, не потрібно витрачати час і кошти на пошук десь в місті нотаріуса для оформлення цієї спадщини.  Достатньо звернутися в свою сільраду до уповноваженої особи та отримати таке свідоцтво безпосередньо за місцем проживання.

Законом також уточнено чинний порядок оподаткування подарунків  від фізичних і юридичних осіб та чітко визначено, що подарунок від фізособи оподатковується як спадщина, а подарунок від юридичної особи є додатковим благом з його оподаткуванням за ставкою 18%.

Цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування та буде застосовуватися до спадщини і дарунків, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року. Розповсюдження дії Закону на визначені в ньому доходи  з початку поточного року повністю узгоджується з вимогами Податкового кодексу щодо оподаткування доходів у вигляді спадщини та дарунків за наслідками звітного податкового року та відповідає принципу рівності всіх платників податку, які отримають такі доходи протягом всього звітного (податкового) 2017  року. Тобто, незважаючи коли особою І чи ІІ ступеня споріднення з спадкодавцем або дарувателем отримано свідоцтво про право на спадщину чи дарунок – до набрання чинності цим Законом, чи в наступні періоди 2017 року, всі такі люди не мають обов’язку провадити оцінку успадкованого майна чи дарунку та не повинні сплачувати з їх вартості податок на доходи фізичних осіб.

Автори: Григор’єва О.О., Нескромнюк Л.Ю.

Джерело: http://kompmp.rada.gov.ua/, фото: http://maub.com.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт