Новини

Українсько-польські народознавчі традиції об’єднали городоччан

У 1991 р. в м. Городку був відкритий перший польський клас, де навчала дітей Яніна Воробель. У 1992 р. було відкрито ще два класи, в яких заняття проводили Барбара Свіонтек та Ірина Першхайло. Протягом 11 років збирали підписи жителів м. Городка щодо будівництва польської школи. В 2001 р. було закладено наріжний камінь, освячений папою Яном Павлом ІІ під час його візиту до України. В 2002 р. школу було збудовано та відкрито.

Якщо у Вас є знайомі в Польщі або Ви збираєтесьу гості до поляків, то слід пам’ятати про деякі милі традиції, що існують у цій країні. Інакше Ви ризикуєте ненавмисно образити господарів, зачепивши їх найкращі почуття.

В м. Городок, що на Хмельниччині, Городоцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів з польською мовою навчання цікаво і насичено проводить різні заходи, щоб познайомити учнів з польською історією, культурою, традиціями.

Особливе ставлення у поляків до релігійних свят і дат. Їх прийнято відзначати у вузькому сімейному колі. Не треба ображатися, якщо Ваші польські друзі не можуть провести з Вами Різдво – цей день для них святий і проводять його з рідними і близькими. Якщо ж Вас запросили в сім’ю на таке святкування, знайте, Ви стали близькою людиною і поляки Вас щиро полюбили всією душею. Тому у школі проводять такі заходи, щоб бути разом зі своїми польськими друзями.

9 лютого велика шкільна родина запросила до себе багатьох жителів міста на свято спільного колядування.

  

«Я співаю одну колядку «Спи Ісусе, спи», вона польською мовою, але мелодія тут українська. Це не є наша колядка. Вона не є польська. Я знаю старші коляди і не підтримую переробки коляд на сучасний лад. Для мене традиція є традиція і вважаю, що її потрібно зберігати, а не усучаснювати. Принаймні на Різдво. Коляда у свята має співатись так, як колись», – так наголошували учасники дійства під час заходу.

  

Від імені народного депутата України Олександра Володимировича Гереги та політичної партії «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ» зі словами вдячності за цікавий та змістовний захід виступила працівник громадської приймальні Голотова Лариса Володимирівна, побажала творчих успіхів учнівському та педагогічному колективу школи.

Автор: Григор’єва О.О., Нескромнюк Л.Ю.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт